Pomoćniku poslanika Bundestaga oduzeto njemačko državljanstvo

Tanjug
Foto: Ilustracija

BERLIN - Upravni sud u Berlinu oduzeo je njemačko državljanstvo Vladimiru Sergijenku, bivšem pomoćniku poslanika desničarske partije Alternativa za Njemačku.

Razlog za ovu odluku je to što je Sergijenko, prilikom podnošenja zahtjeva za državljanstvo 2019. godine, dao lažne informacije nadležnim organima, skrivajući svoje drugo, rusko državljanstvo.

U molbi za naturalizaciju je naveo da ima samo ukrajinsko državljanstvo, prenosi Velt.

Sergijenko je dobio njemački pasoš u novembru 2022. godine, ali je godinu dana kasnije imao i ruski pasoš, što je utvrđeno prilikom provjere na aerodromu.

Do početka 2024. Sergijenko je bio pomoćnik poslanika Bundestaga iz ekstremno desničarske AfD Eugena Šmita i imao je pristup njemačkom parlamentu. 

Početkom februara izbio je skandal kada je Federalna agencija za zaštitu ustava, kontraobavještajna agencija, saopštila da ga sumnjiči da je djelovao "u ime ruskih državnih organa na štetu Njemačke".

Sergijenko je negirao sve optužbe i podneo tužbu upravnom sudu, koja je odbačena.

Zaključcima njemačkih kontraobaveštajnih agenata pomogla je, posebno, zajednička istraga Insajdera i Špigla, koja je otkrila da se Sergijenko, bivši ukrajinski politikolog, dopisivao sa svojim nadzornikom, pukovnikom FSB-a, kojeg je izvještavao o obavljenom poslu, koji je, između ostalog, imao za cilj ometanje pomoći Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana