Pomoćnik Rogozina poginuo u Donjecku

GS/Agencije
Sukob u Ukrajini ušao je u 302. dan
Foto: Agencije | Sukob u Ukrajini ušao je u 302. dan

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 302. dan. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u posjetu Vašingtonu, što je njegov prvi službeni put od početka rata. Bivši zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin i šef vlade samoproglašene Narodne Republike Donjeck Vitalij Kočenko povrijeđeni su kada su ukrajinske snage u srijedu granatirale istočni grad Donjeck, javile su ruske novinske agencije.

Berbok: G7 radi na jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane

Grupa zemalja G7 intenziviraće svoje napore u cilju jačanja odbrane ukrajinskog neba, izjavila je danas njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

"Svaka raketa koju Ukrajina skine s neba znači malo manje patnje za ljude u toj zemlji", rekla je ministarka, čiju je izjavu prenio Rojters.

Ministarka je pozdravila odluku da se Ukrajini isporuči sistem protivvazdušne odbrane Patriot.

S tim u vezi, SAD su u utorak najavile novi paket pomoći Ukrajini, koji uključuje prve pošiljke sisteme Patriot za protivvazdušnu i protivraketnu odbranu, prenio je CNN.

Ovaj sistem sposoban da obori krstareće i balističke rakete kratkog dometa, kao i avione na znatno većim visinama nego što je to mogao dosadašnji ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane, poručeno je iz Stejt departmenta.

Pomoćnik Dude: Zelenski sa Dudom razgovarao o posjeti SAD

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je danas sa poljskim predsjednikom Andžejem Dudom o svojoj posjeti SAD, saopštio je pomoćnik Dude Pavel Šrot.

On je, nakon sastanka dvojice predsjednika, do kojeg je došlo na povratku Zelenskog u Ukrajinu, rekao da su njih dvojica razgovarali skoro dva sata

"Prije svega o posjeti Zelenskog SAD i značaju posjete za podršku Ukrajini, ali i o bilateralnim odnosima Poljske i Ukrajine", naveo je Šrot za Rojters.

Zelenski je prethodno objavio da se sastao sa Dudom na povratku u Ukrajinu nakon posjete SAD.

On je na Telegramu napisao da su u razgovoru sumirali godinu "koja je donijela istorijske izazove zbog rata u punom jeku" i da su razmijenili mišljenja o strateškim planovima za budućnost, bilateralnim odnosima i saradnji na međunarodnom nivou za 2023. godinu.

Zelenski je u srijedu boravio u Vašington, gdje se sastao sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom i obratio se u Konrgesu SAD.

 

Bivši direktor „Roskosmosa" Dmitrij Rogozin saopštio je da je u granatiranju hotela u Donjecku u kojem se on nalazio u srijedu uveče poginuo njegov pomoćnik.

Rogozin, koji je u tom incidentu i sam ranjen u leđa, obećao je da će se nakon oporavka vratiti u zonu gde se izvodi specijalna vojna operacija.

Starješina sela Ljubimovka u Hersonskoj oblasti Andrej Štepa poginuo je u eksploziji automobila, rekao je Sputnjiku zamjenik načelnika administracije Nove Kahovke Ruslan Agajev.

Prema riječima zvaničnika, u pogibiji starješine sela umješani su ukrajinski diverzanti, koji ga je izabrao za metu „zbog aktivne građanske pozicije".

Zaharova: SAD i Ukrajina ne žele mir, već traže dalja neprijateljstva

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je razgovor američkog i ukrajinskog predsjednika Džozefa Bajdena i Volodimira Zelenskog u Vašingtonu dokaz da SAD i Ukrajina ne traže mir, već dalja neprijateljstva.

''Da li ste čuli da govore o pregovorima, o bilo kakvoj komunikaciji sa Rusijom? Naravno da ne'', rekla je Zaharova, a prenosi TASS.

Ona je navela da Zelenski i njegovi saveznici govore o Rusiji na samo jedan način.

''Zelenski o našoj zemlji govori neotesano, jer on u principu ne ume drugačije, a čak ni njegovi gospodari se ne usuđuju da govore drugačije'', rekla je Zaharova i dodala da ''Zelenski nema šta da kaže, i jedino što može jeste da bude grub''.

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov saopštio je da je razgovarao telefonom sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom, kojem je zahvalio za „nove mogućnosti u zaštiti neba".

„Zahvalan sam za novi paket pomoći u oblasti bezbjednosti, posebno za nove mogućnosti zaštite našeg neba", napisao je Reznikov na Tviteru.

SAD su ranije saopštile da će izdvojiti novi veliki paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 1,85 milijardi dolara, koji obuhvata i jednu bateriju raketnog kompleksa „Patriot".

Izjava generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o pregovorima Rusije i Ukrajine nije u njegovoj nadležnosti, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Vlasti DNR očekuju isporuku novih sistema PVO, rekao je lider DNR Denis Pušilin.

Podsjetimo, Pušilin je u utorak zamolio ruskog predsjednika Vladimira Putina da ojača republiku novim PVO sistemima imajući u vidu intenzivno granatiranje sa ukrajinske strane.

Delegacije Rusije i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) održale su konsultacije u Moskvi u vezi sa situacijom u Zaporoškoj nuklearki i gradu Energodar.

„Strane su detaljno razmotrile situaciju u Zaporoškoj nuklearki kada je riječ o pouzdanosti snabdjevanja strujom i grijanjem Energodara i područja nukelarke", navodi se u saopštenju.

Jedna od tema bila je i misija eksperata IAEA u nuklearki i pitanje zone bezbednosti. Konstatovana je bliskost stavova u vezi sa potrebom uspostavljanja te zone.

Rusku stranu predvodio je direktor „Rosatoma" Aleksej Lihačov a IAEA generalni sekretar organizacije Rafael Grosi.

Amerika nastavlja politiku de fakto i posredne borbe protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući posjetu predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Vašingtonu.

Zelenski je u srijedu doputovao u Vašington, u kojem je razgovarao s predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom i nastupio pred Kongresom SAD.

On je izjavio da ne zna kako izgleda „pravedan mir" s Rusijom, ali da je uvjeren da su isključeni kompromisi u vezi s teritorijom i suverenitetom.

Marjinka će uskoro biti oslobođena, u toku su borbe za preostale dijelove grada, u kojima protivnik pruža otpor i pokušava da se utvrdi u stambenim objektima, rekao je za Sputnjik vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

„Odredi u Marjinki napreduju, tamo je već u toku borba za oslobađanje preostalih dijelova grada. Protivnik pruža otpor, pokušava da se drži za svaki objekat. Sudeći po svemu, imaju takvo naređenje", rekao je Pušilin.

Prema njegovim riječima, protivnik ne obraća pažnju na gubitke i nastavlja da šalje rezerve na položaje.

„Ipak, za nas je važno svakih 50 do 100 metara, na kojima svakodnevno napreduju naši odredi, zbog toga ćemo uskoro vidjeti da je Marjinka potpuno oslobođena i da imamo izlaz ka sledećem pravcu, a to je Krasnogorovka", naveo je Pušilin.

U Kijevu i Kijevskoj oblasti objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost, saopštile su lokalne vlasti.

Zaharova: Japan krenuo putem neviđenog jačanja vojne moći

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocijenila je danas da je Japan krenuo putem neviđenog jačanja vojne moći, uključujući sticanje potencijala za napad.

Zaharova je na ovaj način reagovala na plan odbrane vrijedan 320 milijardi dolara koji je prošle nedjelje najavio japanski premijer Fumio Kišida, prenio je Rojters.

Kako je rekla, plan pokazuje otvoreno odbacivanje Kišidine administracije mirnog razvoja zemlje i povratak "na put neobuzdane militarizacije koja bi neizbježno izazvala nove bezbjednosne izazove i dovela do povećanja tenzija u azijsko-pacifičkom regionu".

Kišidin plan odbrane udvostručiće izdatke za odbranu na oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda tokom pet godina i učiniti Japan trećom zemljom koja najviše troši na vojsku, poslije Sjedinjenih Američkih Država i Kine, navodi Rojters.

Ukrajinske snage smanjile su u poslednje vrijeme broj napada na Zaporošku nuklearnu elektranu, izjavio je v.d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

„Oni manje gađaju, ali to nije zasluga Grosija, to je zasluga naših oružanih snaga", rekao je Balicki za „Prvi kanal".

Prema njegovim riječima, samo sila može natjerati neprijatelja da se zaustavi.

Balicki je dodao da IAEA nije u stanju da riješi pitanja okončanja granatiranja ukrajinskih trupa Zaporoške nuklearke.

„Polagali smo velike nade u misiju IAEA. Danas iz svih procesa koji su se odigrali za ovo vrijeme, posjeta, razgovora, diskusija, govora u UN, shvatamo da IAEA nije u stanju i nema dovoljno ovlašćenja da rješava pitanja građanja civila, civilnih objekata i nuklearnih objekata. Oni nemaju te mogućnosti, a sve ostalo je lažni sjaj, kojem već odavno ne vjerujemo", rekao je Balicki.

Prema njegovim riječima, sada je neophodno iskoristiti sve poluge kako bi se osigurala bezbjednost u radu Zaporoške nuklearke.

Direktor IAEA Rafael Grosi održaće danas konsultacije u Moskvi i sastati se sa šefom „Rosatoma" Aleksejem Lihačovim.

Ukrajinske snage smanjile su u poslednje vreme broj napada na Zaporošku nuklearnu elektranu, izjavio je v.d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

„Oni manje gađaju, ali to nije zasluga Grosija, to je zasluga naših oružanih snaga", rekao je Balicki za „Prvi kanal".

Prema njegovim riječima, samo sila može naterati neprijatelja da se zaustavi.

Balicki je dodao da IAEA nije u stanju da reši pitanja okončanja granatiranja ukrajinskih trupa Zaporoške nuklearke.

„Polagali smo velike nade u misiju IAEA. Danas iz svih procesa koji su se odigrali za ovo vrijeme, posjeta, razgovora, diskusija, govora u UN, shvatamo da IAEA nije u stanju i nema dovoljno ovlašćenja da rješava pitanja građanja civila, civilnih objekata i nuklearnih objekata. Oni nemaju te mogućnosti, a sve ostalo je lažni sjaj, kojem već odavno ne vjerujemo", rekao je Balicki.

Prema njegovim riječima, sada je neophodno iskoristiti sve poluge kako bi se osigurala bezbjednost u radu Zaporoške nuklearke.
Direktor IAEA Rafael Grosi održaće danas konsultacije u Moskvi i sastati se sa šefom „Rosatoma" Aleksejem Lihačovim.

Rogozin: Procurila informacija o mjestu sastanka

Bivši direktor Ruskosmosa Dmitrij Rogozin, koji je ranjen u napadu ukrajinske vojske u Donjecku, izjavio je da mu je iznad desne lopatice ušao metalni fragment dimenzija tri puta četiri milimetra i da mu predstoji operacija.

Rogozin smatra da je procurila informacija o mjestu gdje je imao sastanak sa uskim krugom ljudi u Donjecku.

On je na svom “Telegram” kanalu napisao da je sinoć imao radni sastanak sa uskim krugom ljudi u mirnom okruženju, da su u tom hotelu živjeli posljednjih mjeseci i da protivnik nijednom do tada nije granatirao to mjesto.

-Neko je otkrio tu informaciju i oko 19.45 časova bilo je nekoliko visokopreciznih pogodaka, pri tom i mjesto gdje smo se mi nalazili. Gađali su kalibrom 120 ili 155 milimetara. Istraga će utvrditi gdje i ko - istakao je Rogozin.

Dodao je da je sa njim povrijeđeno još nekoliko njegovih bliskih ljudi.

Antonov: Provokativne akcije SAD neizbježno će dovesti do eskalacije u Ukrajini

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je danas, komentarišući posjetu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu, da će provokativne akcije SAD neizbježno dovesti do eskalacije, čije posljedice mogu biti nepredvidive.

-Uprkos našim upozorenjima, sistem PVO „Patriot” biće poslat u Kijev. Međutim, zemlja nema stručnjake za rad sa njima. Da li će to biti američki specijalisti ili građani druge zemlje NATO? Ne shvataju da naša vojska sistematski uništava zapadno oružje. Mislim da svi savršeno razumiju kakvu sudbinu može da dočeka osoblje koje popunjava ove komplekse na teritoriji Ukrajine - rekao je Antonov, a prenijela agencija TASS.

Istakao je da je Rusija više puta apelovala na korišćenje, kako je rekao, zdravog razuma na svim nivoima.

Antonov je naglasio da američka administracija baca velike resurse i mogućnosti na suludu ideju “pobjede nad Rusima na bojnom polju”.

Kako je rekao, tokom posjete Zelenskog SAD, suštinski je najavljeno da posrednički rat protiv Rusije treba da se nastavi, do “pune pobjede nad njom”.

Antonov je takođe ocijenio da posjeta ukrajinskog predsjednika SAD dokazuje da su pomirljive izjave Vašingtona da ne želi konfrontaciju sa Rusijom, samo prazne riječi.

-Putovanje šefa kijevskog režima u Vašington u holivudskom stilu potvrdilo je da su pomirljive izjave administracije o nepostojanju namjere da započne konfrontaciju sa Rusijom samo prazne riječi. Ono što je u suštini najavljivano uz aplauze i sarkastične osmijehe, jeste potreba da se nastavi proksi rat protiv naše zemlje. Do potpune pobjede nad nama - rekao je Antonov.

Dodao je i da će Rusija insistirati na učešću u “sveobuhvatnoj i transparentnoj” istrazi o sabotaži na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2 .

U Ukrajini ranjen Dmitrij Rogozin

Bivši zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin i šef vlade samoproglašene Narodne Republike Donjeck Vitalij Kočenko povrijeđeni su kada su ukrajinske snage u srijedu granatirale istočni grad Donjeck, javile su ruske novinske agencije.

Donjeck, koji kontroliraju promoskovske trupe, nalazi se u industrijskoj regiji Donbas, epicentru žestokih borbi između Rusije i Ukrajine.

Jedan od povrijeđenih je Rogozin, bivši zamjenik ruskog premijera koji vojno savjetuje dvije regije u Ukrajini koje Moskva smatra svojima, rečeno je novinskoj agenciji Tass. Njegov život nije u opasnosti.

- Na periferiji Donjecka granatiran je hotel u kojem je posljednjih mjeseci živjela grupa vojnih savjetnika, uključujući Dmitrija Rogozina. Sam Dmitrij Rogozin je ranjen u leđa, hospitalizovan je. Nema prijetnje po njegovo zdravlje. Lica u njegovoj pratnji su takođe zadobila povrede različite težine - rekao je on.

Prema njegovim riječima, udari su izvedeni precizno navođenom municijom, vjerovatno sa samohodne artiljerijske jedinice Cezar kalibra 155 mm, prenose RIA novosti.

Takođr je povrijeđen Vitalij Kočenko, šef vlade samoproglašene Narodne Republike Donjeck, rekao je njegov sekretar za medije ruskim novinskim agencijama.

Ruski parlamentarac koji je također bio u hotelu sugerisao je da su napadači djelovali na osnovu dojave.

Zelenski :Ulog ovog rata je veći od sudbine Ukrajine

U okviru posjete Vašingtonu predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski govorio je na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa SAD, gdje je zahvalio američkim zvaničnicima i narodu na podršci njegovoj zemlji.

-Privilegija je što sam ovde - rekao je na početku obraćanja Zelenski, kojeg su članovi Kongresa dočekali gromoglasnim aplauzom, prenosi Glas Amerike.

Govoreći o ratu Ukrajine i Rusije, Zelenski je naveo da su ulozi u tom konfliktu mnogo veći od sudbine Ukrajine, dodajući da je reč o testu za demokratiju širom svijeta.

-Ova bitka ne može biti zamrznuta ili odložena, ne može se ignorisati. Ova borba će definisati svijet u kojem će živjeti naša djeca i unuci - rekao je Zelenski.

On je govorio o tome da je ruska vojska nadmoćnija po količini opreme, ali da se Ukrajina odupire, uz napomenu da je američka podrška ključna u tome.

Dodao je da se nada da će Kongres nastaviti da pomaže Ukrajini i u narednoj godini, označivši je kao tačku preokreta.

-Američka pomoć nije milostinja. To je investicija u globalnu bezbejdnost - rekao je Zelenski.

SAD su u proteklih godinu Ukrajini poslale milijarde dolara vojne i ekonomske pomoći, uključujući i artiljeriju.

Članovi Kongresa ove sedmice odlučuju o potrošnji u aktuelnoj fiskalnoj godini , a riječ je o sveobuhvatnom zakonskom paketu u kojem je oko 45 milijardi dolara namijenjeno Ukrajini.

Zelenski je Kongresu poklonio zastavu svoje zemlje koju su mu prilikom nedavne posete poklonili i potpisali vojnici grada Bahmuta.

Od predsjedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi zauzvrat je dobio američku zastavu koja je u srijedu bila postavljena na Kapitol.

-Pobijedićemo jer smo ujedinjeni. Ukrajina, Amerika i čitav slobodni svijet - završio je Zelenski obraćanje Kongresu SAD.

Bajden: Putin nema namjeru da okonča okrutni rat

Predsjednik SAD Džozef Bajden rekao je da ruski predsjednik Vladimir Putin „nema namjeru da zaustavi okrutni rat koji vodi protiv Ukrajine” i dodao da je „nečuveno što Rusija gađa sirotišta i škole u ​​Ukrajini“.

-Izuzetno je važno da vas američki građani i svijet čuju jer rat traje tri stotine dana. Narod Ukrajine i vaše liderstvo su inspiracija - rekao je američki predsjednik na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim organizovanoj nakon njihovog sastanka u Bijeloj kući, prenosi Rojters.

Bajden je dodao da smatra da „Zelenski otvoreno teži pravednom miru kako bi se okončao rat u Ukrajini, ali da Putin nije pokazao nikakve znake da želi da okonča sukob“.

-Uoči Nove godine potrebno je da se čuje glas o vašoj nesalomivoj odlučnosti i odgovoru protiv agresije. Smisleno je razgovarati oči u oči, jer je liderstvo kroz strašnu krizu inspirisalo ukrajinski narod kao što ste i vi učinili - rekao je Bajden .

Bajden je prethodno tokom razgovora sa Zelenskim u Bijeloj kući optužio predsednika Rusije Vladimira Putina da pojačava napade na civile i koristi zimu kao oružje i poručio da će „SAD podržati Ukrajinu u borbi za pravedan mir“.

Zelenski je rekao da je doputovao u Vašington kako bi ahvalio SAD na pomoći u ratu protiv Rusije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana