Poljski farmeri nastavljaju blokadu ukrajinskog graničnog prelaza

Tanjug
Foto: Reuters

VARŠAVA - Poljski farmeri nastaviće sa blokadom graničnog prelaza Medika sa Ukrajinom od sutra, jer, kako kažu, nisu dobili potpisano uvjerenje od premijera zemlje da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni, prenosi Rojters, pozivajući se na državnu novinsku agenciju PAP.

"Nismo dobili pismenu potvrdu da će izaći u susret našim zahtjevima, tako da nastavljamo protest" rekao je lider poljskih poljoprivrednika Roman Kondrov za PAP. 
    
Iako je ministar poljoprivrede Česlav Sjekjerski, prema riječima Kondrova, poljskim poljoprivrednicima, obećao da će zahtjevi poljoprivrednika biti ispunjeni, ipak tvrdi Kondrov, poljski premijer Poljske Donald Tusk nije izdao potpisanu deklaraciju.
    
Prema riječima Kondrova, poljoprivrednici će na svakih sat vremena, preko graničnog prleaza, propuštati po jedan kamion.
    
Poljski farmeri obustavili su 24. decembra protest čiji je cilj bio da se obezbede državne subvencije za kukuruz i spreči povećanje poreza, dok su poljski vozači kamiona, nastavili tada blokade nekoliko prelaza sa Ukrajinom.
    
Vozači kamiona iz Poljske proteste su započeli 6. novembra, sa zahtevom da Evropska unija ponovo uspostavi sistem prema kome će se ukrajinskim kompanijama prevoznicima koje žele da uđu u blok dodeljivati dozvole, kao i za prevoznike koje iz EU ulaze u Ukrajinu.
    
Poljski premijer Tusk je u decembru nagovijestio da je Varšava blizu toga da omogući okočanje protesta kamiondžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana