Poljska traži saveznike za potraživanje ratne reparacije od Njemačke

Tanjug
Poljska traži saveznike za potraživanje ratne reparacije od Njemačke

ATINA - Pozivima upućenim Grčkoj i drugim evropskim zemljama kao potencijalnim saveznicima, visoki poljski zvaničnici najavili su danas da planiraju da prošire kampanju u kojoj se od Njemačke traži velika reparacija za štetu koju su nacisti pričinili tokom Drugog svjetskog rata.

Poljska je prošle godine formalno tražila kompenzaciju u iznosu od 1.300 milijardi dolara, što je skoro jednako godišnjem bruto domaćem proizvodu Poljske, dok Grčka potražuje više od 300 milijardi dolara za štetu nastalu pod okupacijom njemačkih nacista tokom Drugog svjetskog rata, prenosi AP.

Njemačka tvrdi da su zahtjevi za odštetu riješeni nakon rata, ali Arkadiuš Mularčik, zamjenik poljskog ministra spoljnih poslova, izjavio je danas da će njegova vlada nastaviti da sarađuje sa drugim zemljama koje su stradale pod nacističkom okupacijom.

-Šteta i gubici su nesporni. Podaci su nesporni: pobijeno je 5,2 miliona Poljaka. Poslije rata, stanovništvo Poljske se smanjilo za 11,4 miliona ljudi, a 2,1 milion poljskih građana je iskorišcćeno za ropski rad - rekao je Mularčik u Atini, na konferenciji za novinare posvećenoj reparaciji.

Bivši grčki predsjednik Prokopis Pavlopulos rekao je da nije sporno da se Njemačka izvinila za svoje postupke, postupajući sa integritetom.

- Njemački zvaničnici uvijek prisustvuju događajima kojima se obilježavaju shećanja na žrtve nacističkih zločina u Drugom svjetskom ratu. To je za svaku pohvalu, ali to ne može da negira zahtjeve za kompenzaciju - rekao je Pavlopulos.

Zahtjevi Grčke za ratnu reparaciju su zvanično obnovljeni 2019. godine pod prethodnom ljevičarskom vladom, a posljednja konzervativna administracija poručila je da smatra da to pitanje ostaje neriješeno, iako nije javno vršila pritisak na zvanični Berlin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana