Poljska suspendovala uvoz ukrajinskog žita najranije do jula

GS
Poljska suspendovala uvoz ukrajinskog žita najranije do jula

VARŠAVA - Ukrajinsko žito će imati dozvolu samo za tranzit kroz Poljsku “najmanje do jula”, rekao je zamjenik ministra poljoprivrede Poljske Januš Kovalski.

Ukrajinsko poljski sporazum o žitu je prvi korak u rješavanju poljoprivredne krize u Poljskoj zbog velikog upliva jeftinih ukrajinskih žitarica u Poljskoj, naveo je Kovalski.

- Svi proizvodi moraju proći kroz Poljsku, ali ne smiju ići na štetu poljskih poljoprivrednika, proizvođača i tako izazvati krizu sa hranom -poručio je on.

Poljski poljoprivrednici protestovali su  zbog velikog priliva ukrajinskih žitarica jer smatraju da je to prijetnja za njihovo domaće tržište, prenio je “Kijev independent”. Jeftino ukrajinsko žito preplavilo je EU tržište, pa je uz pomoć EU izbjegnuto plaćanje carine i kvota za uvoz, kako bi se održao ukrajinski poljoprivredni sektor funkcionalnim.

Niske cijene žita bile su izazovne za lokalne kupce i trgovce, zbog čega su domaći proizvođači ostavljeni po strani. Nesporazum dvije zemlje riješen je tokom posjete predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Poljskoj 5. aprila.

- Razgovarali smo o pitanjima koja se tiču poljskih i ukrajinskih poljoprivrednika. Našli smo rešenje - izjavio je Zelenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana