Poljska: Opozicija smatra ministra odbrane odgovornim za raketiranje

Tanjug
Foto: NBC

VARŠAVA - Glavna poljska opoziciona partija Građanske koalicije saopštila je danas da bi ministar odbrane Mariuš Blaščak trebalo krivično da odgovara za nepoštovanje dužnosti, nakon što je optužio vojsku da nije obavijestila vladu o mogućem raketiranju zemlje u decembru.

    S obzirom na rat u susjednoj Ukrajini i pogibije dvojice Poljaka prošlog novembra, kako je Varšava zaključila, od posljedica pogrešno ispaljene ukrajinske protivvazdušne rakete, nacionalna bezbjednost je ključno pitanje u Poljskoj uoči izbora koji će biti održani kasnije ove godine, prenio je Rojters.

    Vladajuća partija Pravo i pravda (PiS) je istakla jačanje oružanih snaga u okviru izborne kampanje, obećavajući da će udvostručiti veličinu vojske i potrošiti četiri odsto BDP za odbranu u 2023. godini.

    Lokalni mediji su nedavno objavili da je pronađen vojni objekat u šumi na sjeveru Poljske u aprilu bio ruski KH-55 projektil.

    Blaščak je juče rekao da je inspekcija koju je zatražio nakon što je predmet pronađen pokazala da je Operativna komanda Oružanih snaga primila informacije od Ukrajine o mogućem projektilu u pravcu Poljske, ali nije preduzela odgovarajuće mjere.

    Cezari Tomčik iz partije Građanske koalicije je kazao novinarima da Blaščak prebacuje krivicu za incident na vojsku.

    "Danas ćemo podneti obaveštenje kancelariji tužilaštva o mogućem zločinu koji je počinio ministar Blaščak u vezi sa neispunjavanjem svojih dužnosti", rekao je Tomčik, član opozicione partije Građanske platforme.

    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana