Poljanski: Izrael planira da poplavi podzemne objekte morskom vodom

GS
Foto: Tanjug

TEL AVIV/GAZA - Šezdeset treći dan sukoba Izraela i Hamasa, izraelska vojska nastavlja operacije u Kan Junisu. Hamas tvrdi da su proteklih dana uništili 135 vojnih vozila Izraela širom Pojasa Gaze.

Poljanski: Izrael planira da poplavi podzemne objekte morskom vodom

Vlada Izraela planira da poplavi podzemne objekte u Pojasu Gaze morskom vodom, izjavio je zamjenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Poljanski.

„Posljednjih dana šire se šokantne informacije o izraelskim planovima da poplave podzemne objekte u Pojasu Gaze morskom vodom“, rekao je Poljanski na sastanku Savjeta bezbjednosti UN. 

Poljanski je rekao da je Izrael već uspostavio sistem cjevovoda i trenutno razgovara o svom planu sa SAD. 

Ujedinjeni Arapski Emirati /UAE/ pripremili su nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojom se poziva na humanitarni prekid vatre u Gazi, za koji se očekuje da će biti izglasan večeras. 

Prvobitno, glasanje je trebalo da se održi jutros, ali je odgođeno kako bi se pokušale ubijediti SAD da ne stave veto na nacrt rezolucije. 

Zamjenik američkog ambasadora u UN Robert Vud rekao je da SAD vjeruju da još jedna rezolucija Savjeta bezbjednosti UN o Gazi ne bi bila od pomoći. 

Sirija: U napadu izraelskog drona poginule četiri osobe 

Četiri osobe su poginule kada je izraelski dron pogodio automobil koji se potom zapalio na jugozapadu Sirije, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu. 

Bezbjednosni izvor blizak Damasku naveo je da identitet mrtvih tek treba da bude utvrđen, prenio je Rojters. 

Izraelska vojska je odbila da komentariše izvještaj o napadu u Kuneitri, mestu blizu granice sa Golanskom visoravni, koju je okupirao Izrael. 

Rojters dodaje da je Izrael godinama u Siriji izvodio napade na mete povezane sa Iranom. 

Britanska agencija još navodi da je u Siriji uticaj Teherana značajno porastao otkako je počeo da podržava sirijskog predsjednika Bašara al Asada u građanskom ratu koji je počeo 2011. godine. 

Predstavnik Izraela pri UN:  Podrška izraelu, a ne prekid vatre, može dovesti do mira 

Samo podrška izraelskoj vojnoj operaciji protiv Hamasa, a ne prekid vatre, može dovesti do mira u Pojasu Gaze, izjavio je stalni predstavnik Izraela pri UN Gilad Erdan. 

„Ironija je u tome što se regionalna stabilnost i bezbjednost i Izraelaca i stanovnika Gaze mogu postići samo kada Hamas bude eliminisan, ni minut ranije. Dakle, pravi put da se osigura mir je samo podrškom misiji Izraela, a ne u pozivanju na prekid vatre“, rekao je Erdan tokom sastanka Savjeta bezbjednosti UN o situaciji u Gazi. 

Odbrambene snage Izraela nastavljaju sa operacijama u Pojasu Gaze i tvrde da napreduju u gradu Kan Junisu.

Oružano krilo Hamasa je, u cjelosti ili djelimično, uništilo 135 vojnih vozila Izraela u protekla tri dana širom Pojasa Gaze, rekao je portparol Hamasa.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je Hezbolah da ne pokreću treći libanski rat sa Izraaelom, rekavši da ukoliko krenu u okršaj, da će se "Bejrut pretvoriti u Gazu".

Bijela kuća je saopštila da Izrael i Hamas nisu ni blizu novog dogovora o humanitarnoj pauzi u sukobu između te dve strane.

Izrael je pristao da, na zahtjev SAD, otvori prelaz Kerem Šalom samo za pregled humanitarne pomoći koja u Gazu stiže preko prelaza Rafa, saopštio je visoki američki zvaničnik.

Visoki komesar UN za izbjeglice Filipo Grandi pozvao je na prekid vatre između Izraela i Hamasa kako bi se omogućila značajna humanitarna pomoć u Gazi.

Ujedinjeni Arapski Emirati zatražili su od Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da glasaju o nacrtu rezolucije u kojoj se zahtjeva momentalno humanitarno primirje između Izraela i palestinskog militantnog Hamasa u Pojasu Gaze, rekle su neimenovane diplomate.

Portparol Ministarstva zdravlja u Gazi rekao je da je 17.177 Palestinaca ubijeno, a 46.000 povrijeđeno u izraelskim udarima na palestinsku enklavu od 7. oktobra, prenosi RTS.

Organizacija "Amnesti internešnal" saopštila je da su izraelski napadi u kojima je poginuo novinar Rojtersa Isam Abdala, a ranjeno još šest novinara, 13. oktobra, vjerovatno bili direktni napadi na civile i da moraju da se istražuju kao ratni zločin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana