Politiko: Estonija novcem EU kupuje novu vojnu opremu, a svoju staru šalje u Ukrajinu

Tanjug
Politiko: Estonija novcem EU kupuje novu vojnu opremu, a svoju staru šalje u Ukrajinu

BRISEL - Saveznici Estonije iz Evropske unije dovode u pitanje izdvajanje te zemlje iz nabavke oružja koje šalje Ukrajini, sugerišući da budžet Talina daleko nadmašuje sve ostale, jer koristi sredstva EU za značajno unapređenje svoje vojske kroz shemu povraćaja novca, javlja Politiko.

Kako navodi Politiko, Estonija insistira na tome da su njeni zahtjevi za novim oružjem u skladu s pravilima o zamjeni vitalne opreme i jednostavno odražavaju njene velike doprinose ratu, ali njeni kritičari primećuju da bi shema EU bila pod velikim pritiskom kada bi sve zemlje, pogotovo one veće, koristile istu metodologiju kao Talin.

Iako su Litvanija i Letonija takođe dale slične doprinose Ukrajini, i to u vrijednosti od oko 400 miliona evra ili više, njihovi zahtjevi prema fondu daleko su manji.

Politiko navodi da je Estonija pronašla ''savršeno legalan način'' za zamjenu svojih starih zaliha, prvenstveno tako što nije podnijela svoj zahtjev za donacije EU na osnovu vrijednosti stare opreme poslate u Ukrajinu, već na temelju vrijednosti potpuno nove, zamjenske opreme.

-Oni šalju svoju staru opremu u Ukrajinu i kupuju potpuno novi materijal za sebe, finansiran novcem EU - rekao je izvor blizak EU, koji je želio da ostane neimenovan, navodi Politiko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana