Politiko: Bajden će razmotriti pomoć Izraelu u slučaju invazije na Rafu

Tanjug
Politiko: Bajden će razmotriti pomoć Izraelu u slučaju invazije na Rafu

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Džozef Bajden razmotriće uslovljavanje vojne pomoći Izraelu ako ta zemlja otpočne invaziju većih razmera na Rafu, u Pojasu Gaze, piše Politiko pozivajući se na četiri upućena američka zvaničnika.

Kako navodi portal, činjenica da bi Bajden uzeo u obzir ovaj korak odražava ekstremne napetosti u njegovim odnosima sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, koji je odbacio "suptilnije napore administracije predjsednika SAD da kontroliše situaciju u Gazi".

Iako Bajden nije donio nikakvu odluku o ograničavanju budućih transfera oružja, zvaničnici su rekli da bi on to mogao da učini ako Izrael pokrene novu operaciju koja dodatno ugrožava palestinske civile.

Jedan od zvaničnika je istakao da je Bajden "definitvno razmišljao" o uskraćivanju pomoći. Bajden je dao različite naznake o tome šta misli o budućoj prodaji oružja Izraelu, navodi Politiko i podseća da je američki predsednik prošle godine ideju o uslovljavanju vojne pomoći nazvao "vrijednom razmišljanja“.

U intervjuu koji je dao tokom vikenda za američki MSNBC, Bajden je, međutim, rekao da će nastaviti da šalje oružje u Izrael, posebno sistem raketne odbrane "Gvozdena kupola“, ali je u istom intervjuu naglasio da su masovne civilne žrtve u Gazi za njega "crvena linija“ i da nije moguće dozvoliti 30.000 ubijenih Palestinaca.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbednost SAD Adrijen Votson, rekla je u izjavi za Politiko da "neće komentarisati spekulacije anonimnih izvora niti (išta) dodavati onome što je predsednik rekao ovog vikenda“. Na pitanje o Bajdenovoj spremnosti da uslovi pomoć, zamijenica sekretara za štampu Bijjele kuće Olivija Dalton rekla je da "predsjednik misli da postoje drugi pristupi koje smo preduzeli i koje primenjujemo, a koji su efikasniji".

Iako je Bajden postao otvorenije kritičan prema izraelskim operacijama, stav Netanijahua se vrlo malo izmijenio, pa je u nedelju izjavio za Axel Springer da će njegove snage krenuti na Rafu, uprkos upozorenjima predsjednika SAD, navodi Politiko. Portal dodaje da većina analitičara smatra da će do izraelske invazije na Rafu doći poslije Ramazana, ali da za Bajdena najveće pitanje ostaje da li bi uslovljavanje vojnom pomoći primoralo Izrael da poboljša humanitarnu situaciju u Gazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana