Poliščuk o uslovima za hipotetičko povlačenje ruskog nukoružja iz Bjelorusije

Tanjug
Foto: Ilustracija/Tanjug

MOSKVA- Hipotetičko povlačenje ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja sa teritorije Bjelorusije biće moguće samo ako SAD i NATO odustanu od destruktivnog kursa smišljenog podrivanja bezbjednosti Rusije i Bjelorusije, izjavio je Aleksej Poliščuk, direktor drugog odjeljenja za zemlje Zajednice nezavisnih država u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

Poliščuk je za RIA Novosti rekao da to podrazumijeva potpuno povlačenje cjelokupnog američkog nuklearnog naoružanja na teritoriju SAD, uz eliminisanje odgovarajuće infrastrukture u Evropi,

 „Odmah želim da napomenem da je razmiještanje ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja na teritoriji Bjelorusije bio odgovor na dugogodišnju destabilizujuću nuklearnu politiku NATO-a i Vašingtona, kao i na suštinske promjene koje su se u posljednje vrijeme desile u ključnim oblastima evropske bezbjednosti“, rekao je Poliščuk.

Dodao je da je ta, kako je naveo, "prinudna mjera odvraćanja" osmišljena da osigura Savez država Rusije i Bjelorusije, koja ima zajednički odbrambeni prostor.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u martu da su se Moskva i Minsk saglasili da razmjeste taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji.

U junu je predsjednik Rusije saopštio da je, u skladu sa bjelorusko-ruskim planovima, na teritoriju Belorusije stigao prvi kontingent ruskog taktičkog nuklearnog oružja, a da će ti planovi biti u potpunosti sprovedeni do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana