Policija osujetila krađu maslina

Agencije
Policija osujetila krađu maslina

MADRID - Policija na jugu Španije spriječila je krađu skoro pola tone maslina u danima kada počinje berba ovih vrijednih plodova u toj zemlji.

Pripadnici policije uhvatili su lopove na djelu u blizini Sevilje, prenio je danas "Gardijan". Maslina, koja donosi unosan profit, predstavlja privlačnu metu za lopove i profesionalne kriminalne bande.

U Španiji "verdeo", ili berba zelenih maslina, odvija se u ranu jesen, a ove sedmice je započela u provinciji Sevilja.

Pripadnici španske Civilne garde zatekli su grupu od sedmoro lopova kako beru masline. Uhapšena je žena koja je tvrdila da joj je plaćeno da angažuje i nadgleda tim od šestoro berača, a policija je pronašla i falsifikovane dokumente koji bi omogućili da se ukradene masline prodaju uz lažne podatke o njihovom porijeklu.

- Zahvaljujući brzoj intervenciji, spriječena je krađa 465 kilograma manzanila maslina koje su već ubrane i natovarene u vozila, navodi se u saopštenju španskih vlasti i dodaje da su vraćene pravom vlasniku.

Prema podacima Civilne garde, tokom sezone berbe 2023-24. zbog krađe maslina uhapšeno je 48 ljudi, a 371 osoba se našla pod istragom. Istovremeno, tokom ove sezone pripadnici policije su povratili 213.489 kilograma vrijednog ploda.

Španija, koja proizvodi polovinu maslinovog ulja u svijetu, od oktobra 2023. do maja 2024. proizvela je više od 851.000 tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana