Policija ispalila suzavac na demonstrante

Srna
Policija ispalila suzavac na demonstrante

NAJROBI - Kenijska policija ispalila je suzavac u namjeri da rastjera grupe demonstranata koje su počele da se okupljaju u glavnom gradu Najrobiju.

Vlasti su poslale na ulice veliki broj pripadnika snaga bezbjednosti, uključujući vojsku, a putevi su blokirani oko ključnih zgrada u glavnom gradu uoči protesta, prenio je Bi-Bi-Si.

Ovo se dešava dva dana nakon što su, prema izvještajima, 22 osobe izgubile život u protestima protiv povećanja poreza, kada je zapaljen i dio parlamenta.

Predsjednik Kenije Vilijam Ruto juče je popustio pod pritiscima i rekao da će povući finansijski zakon koji sadrži nepopularne poreske prijedloge.

Demonstranti su obećali da će se ponovo okupiti u centru grada da bi odali počast ubijenima, a pojedini su rekli da će marširati do predsjednikove zvanične rezidencije, Državne kuće.

Istaknute ličnosti koje su povezane sa protestima upozorile su na mogućnost ponovnog izbijanja nasilja.

Protesti su organizovani u gradovima širom zemlje.

U Mombasi, drugom po veličini gradu u Keniji, okupljeni su uzvikivali "Ruto mora da ode", a radnje su morale da zatvore vrata zbog pljački i bacanja kamenica. U pojedinim gradovima bilo je u okršaja sa policijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana