Pokrenuta istraga protiv Marin le Pen

Srna
Foto: Tanjug,AP

PARIZ- Tužilaštvo u Parizu pokrenulo je istragu protiv lidera Nacionalnog okupljanja Marin le Pen, pod sumnjom da su postojale neregularnosti tokom njene predizborne kampanje 2022. godine, javili su danas francuski mediji.

Televizija BFMTV objavila je da je istraga pokrenuta nakon žalbe francuske Državne komisije za račune kampanje i finansiranje, koja sumnja da su i drugi kandidati protivzakonito finansirali kampanju pred predsjedničke izbore, ali je samo protiv Le Penove pokrenuta zvanična istraga.

Francuski Zakon zabranjuje kandidatima da prelaze ograničenja trošenja tokom predizborne kampanje i obezbjeđuje nadoknadu troškova kampanje ukoliko su ispunjeni potrebni uslovi. U suprotnom, Komisija može da napravi izmjene računa, smanji vrijednost nadoknade i, ukoliko je potrebno, označi slučaj za istragu.

Le Penova je izjavila da je njena kampanja koštala između 800.000 i milion evra i da ju je u potpunosti finansirala stranka, a da je Vlada Francuske imala obavezu da pokrije kamatu na zajmove koje su uzele stranke tokom izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana