Pokrenuta istraga o otmici tinejdžera koji se pojavio poslije šest godina

Tanjug
Pokrenuta istraga o otmici tinejdžera koji se pojavio poslije šest godina

MANČESTER - Policija u Mančesteru saopštila je da je pokrenula istragu o navodnoj otmici Aleksa Batija, 17-godišnjaka koji je sa 11 godina nestao na odmoru u Španiji.

Policajci su razgovarali sa tim tinejdžerom iz Oldhama, koji je se 13. decembra pojavio u Francuskoj, nastojeći da utvrde da li je bio otet, piše "Gardijan".

U nedavnom intervjuu za dnevnik "San", Aleks je rekao da je živio sa svojom majkom Melani Bati u Šalabru, u regionu Od, na jugu Francuske, ali je odlučio da ode nakon svađe. Rekao je da želi da dobije normalno obrazovanje kako bi mogao da postane inženjer računarskog softvera.

Dječakova slika ispunila je novinske stranice nakon što je njegova baka i zakonski staratelj Suzan Karuana prije šest godina prijavila nestanak, jer se nije vratio sa puta u Španiju. Ona je još tada bila uvjerena da su ga njegova majka i djeda David odveli da živi sa nekom duhovnom zajednicom u Maroku.

Smatra se da se kao dijete mnogo kretao po Španiji i Francuskoj, a u poslednje vrijeme je živio u francuskoj seoskoj kući.

Aleks je rekao da je napustio taj dom, kada je shvatio da više ne može da živi sa svojom majkom koja je "anti-vladina" i "anti-vakserka".

U razgovoru sa policijom, Aleks je rekao da je prvi put počeo da razmišlja o odlasku kada je imao 14 ili 15 godina.

"Shvatio sam da, zbog moje budućnosti, to nije sjajan način života. Oblak se podigao jer sam ponovo počeo da sve procjenjujem – prednosti i nedostatke Engleske", dodao je.

Rekao je da se mnogo selio bez "prijatelja, bez društvenog života": "Raditi, raditi, raditi, a ne učiti. Takav život bih vodio ako bih ostao sa mamom".

Tinejdžer je ranije rekao francuskoj policiji da je šest godina živio u "duhovnim zajednicama" u Španiji, Maroku i Francuskoj, ali da je shvatio da "to mora da prestane" kada je njegova majka objavila planove da ga odvede u Finsku.

Aleksa je pokupio vozač dostavnog vozila u ranim jutarnjim satima u blizini Tuluza, nakon što je prepješačio tridesetal kilometara tokom dva dana.

Francuskoj policiji je najpre ispričao da je hodao preko Pirineja, u nadi da će zaštititi članove svoje porodice od hapšenja zbog otmice.

Međutim, poslije je rekao: "Lagao sam, da bih pokušao da zaštitim svoju mamu i djedu, ali shvatam da će ih u svakom slučaju vjerovatno uhvatiti. Pretvarao sam se da sam bio na tako dugom putovanju iz tog razloga."

Takođe je govorio o ponovnom susretu sa bakom Karuanom.

"Kada sam se vratio u Mančester, padala je kiša kao i obično. Odvezli su me nazad do kuće moje bake i ušao sam na vrata, a ona je u dnevnoj sobi. Počeo sam da se tresem i samo je snažno zagrlio. Kuća je sada drugačija, ali se i dalje osjeća isto. Najveća razlika je kada sam otišao bio sam dječak, ali sada imam 6 stopa pa sam prevelik za krevet. Sjajan je osjećaj vratiti se", kaže Aleks.

Majka i deda, Melani i Dejvid Beti, napustili su Britaniju zajedno sa Aleksom na unapred dogovoreni jednonedeljni odmor u Marbelji, u Španiji 30. septembra 2017.

Aleks je poslednji put je viđen u Malagi 8. oktobra te godine, na dan kada se očekivalo da se vrate u Veliku Britaniju. Pretpostavlja se da je Dejvid Bati preminuo prije oko pola godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana