Pojas Gaze: Pomorski koridor za isporuku pomoći nije dovoljan

Srna
Foto: BBC

NjUJORK - Visoki zvaničnici UN pozdravili su otvaranje pomorskog koridora sa Kipra za isporuku dodatne pomoći Pojasu Gaze, ali su rekli da to ne može da zamijeni isporuku humanitarne pomoći kopnom.

“Za dostavu pomoći u velikim razmjerama ne postoji smislena zamjena za mnoge kopnene puteve i ulazne tačke iz Izraela u Gazu. Kopneni putevi iz Egipta, posebno preko Rafe i iz Jordana, ostaju od suštinskog značaja za ukupne humanitarne napore”, saopštili su Sigrid Kag, koordinator UN za humanitarne poslove u obnovu u Gazi, i Horhe Moreira da Silva, izvršni direktor Kancelarije UN za projektne usluge.

Oni su naveli u saopštenju da “pomorski koridor, međutim, donosi prijeko potrebni dodatak” i predstavlja “dio održivog humanitarnog odgovora za pružanje pomoći što je moguće efikasnije svim mogućim rutama”.

Brod sa 200 tona pomoći za Gazu krenuo je jutros iz Kipra u okviru pilot projekta otvaranja morske rute za isporuku zaliha agencijama za pomoć stanovništvu koje je, prema navodima zvaničnika UN, na ivici gladi.

Humanitarni brod “Open arms” isplovio je iz luke u Larnaki, a za sobom vuče baržu natovarenu brašnom, pirinčem i proteinskom hranom.

Misiju su najvećim dijelom finansirali Ujedinjeni Arapski Emirati, a organizovala ju je američka dobrotvorna organizacija “Vorld central kičen”.

Putovanje do Gaze traje oko 15 časova, ali teška vučna barža mogla bi da znatno produži plovidbu, možda i do dva dana. Kipar je udaljen nešto više od 320 kilometara sjeverozapadno od Gaze.

Američka vojska je saopštila da je njen brod “General Frank S. Beson”, takođe na putu da pruži humanitarnu pomoć Gazi morskim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana