Podrška Srpske pravoslavne crkve kanonskoj crkvi u Ukrajini

Tanjug
Podrška Srpske pravoslavne crkve kanonskoj crkvi u Ukrajini

BEOGRAD - Patrijarh srpski Porfirije uputio je pismo snažne i i bezrezervne podrške mitropolitu kijevskom i sve Ukrajine Onufriju povodom usvajanja Zakona o zaštiti ustavnog poretka u sferi djelovanja vjerskih organizacija od strane Vrhovne rade u Kijevu.

Porfirije u pismu naglašava da je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi sa dubokim ogorčenjem primljena vijest da je parlament u Kijevu usvojio zakon kojim se predviđa zabrana rada autonomne Ukrajinske pravoslavne crkve, saopštila je danas Srpska pravoslavna crkva.

Podsjećajući da je tokom Drugog svjetskog rata Srpska pravoslavna crkva bila zabranjivana i proganjana, Porfirije je naglasio da je rad i misiju naše crkve onda sprečavao jedan neskriveno totalitarni, zločinački režim marionetske fašističke tvorevine, dok, „da tragedija bude veća, danas sestrinsku crkvu u Ukrajini progoni deklarativno demokratska vlast koju čine njeni sunarodnici, što situaciju čini teškom i neuporedivo apsurdnijom“.

„Sa zebnjom u srcu, dragi u Hristu brate, osećamo da se na primeru Ukrajinske Pravoslavne Crkve uvodi novi totalitarizam u kome ne važi ni ona maksima Svetog ravnoapostolnog cara Konstantina koja je jedno od osnovnih opšteprihvaćenih društvenih načela kojim živimo, a koja glasi: Svako neka veruje kako mu srce hoće“, istakao je Porfirije.

Prema njegovim riječima, jasno je da „degradacija Ukrajinske pravoslavne crkve na zabranjenu organizaciju dodatno ozakonjuje već permanentni progon, hapšenje i šikaniranje njene sveštene jerarhije i vjernog naroda, omogućuje dalje otimanje njene imovine ili, tačnije rečeno, ponavlja golgotski scenario i raspinje je na novi krst stradanja, a ukrajinsko društvo u cjelini vraća u vrijeme rimskih progona Crkve Hristove.“

„Naše molitve, naše nade, naše misli, ali i naše iskrene želje da se nadležni odvrate od svog bezumlja k poznanju pravde i istine, kao i da mir, bratska ljubav i sloga ponovo zavladaju u Vašoj otadžbini, neprestano se uznose pred lice Gospodnje iz svakog srca, uvek Vam odanog, srpskog naroda, u čiju bezrezervnu podršku i pomoć nikad nemojte da sumnjate“, dodao je srpski patrijarh u pismu mitropolitu kijevskom i sve Ukrajine Onufriju.

Parlament Ukrajine, Vrhovna rada, usvojio je 20. avgusta zakon o zabrani vjerskih organizacija povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana