Podoljak: Planiran razgovor Zelenskog i Sija, poteškoće zbog stava Kine

Tanjug
Podoljak: Planiran razgovor Zelenskog i Sija, poteškoće zbog stava Kine

KIJEV - Razgovor predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i lidera Kine Si Đinpinga je u planu i u njegovu organizaciju uključeni su kancelarija ukrajinskog predsjednika i Ministarstvo spoljnih poslova, izjavio je danas savjetnik u kabinetu Zelenskog Mihail Podoljak.

Podoljak je istovremeno naveo da postoje određene poteškoće u organizovanju razgovora Zelenskog i Sija, zbog, kako je naveo, “nepostojanja jasnog stava Kine u ovom trenutku o stepenu njenog učešća u rješavanju vojnih pitanja između Ukrajine i Ruske Federacije”, prenosi Interfaks Ukrajina.

-Ovo je prilično teško. Postoji pitanje da Kina još nije našla svoje novo političko mjesto. Odnosno, da li želi da preuzme na sebe pitanje rješenja između Rusije i Ukrajine, ili će, ipak, oprezno stajati po strani. Koliko sam razumieo, Kina to još nije sama shvatila - rekao je on. Komentarišući razgovore Si Đinpinga i ruskog predsjednika Vladimira Putina, održane u Moskvi od 21. do 22. marta, Podoljak je rekao da oni u suštini nisu razgovarali o ratu u Ukrajini i kineskom mirovnom planu, već da su razgovori bili posvećeni ekonomiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana