Podaci Britanske biblioteke ukradeni u sajbernapadu se nude za 20 bitkoina

Tanjug
Foto: Agencije

LONDON - Britanska biblioteka je danas javila da su podaci koji su joj ukradeni u sajbernapadu osvanuli na internetu, "očito s namjerom da se prodaju najboljem ponuđaču", dok je kriminalna grupa koja je izvela napad javila da traži od mogućeg kupca najmanje 20 bitkoina, što je oko 685.000 evra.

Napad je izvela grupa poznata po takvim kriminalnim djelima, dodala je uprava biblioteke, u čijoj se zbirci nalazi oko 14 miliona knjiga i milioni drugih predmeta, prenio je Gardijan.

Ove sedmice je ransomver grupa Rajsida preuzela odgovornost za napad.

Kriminalna grupa je na mreži objavila fotografije loše rezolucije, nudeći ukradene podatke na prodaju, s početnom cijenom od 20 bitkoina.

Rajsida je rekla da su podaci "ekskluzivni, jedinstveni i impresivni" i da će se prodati samo jednom kupcu, a krajnji rok za prodaju je 27. novembar.

Londonski list dodaje da na fotografijama izgleda da među podacima ima pojedinačnih ugovora zaposlenih u biblioteci i informacije o pasošima.

Uprava londonske biblioteke je navela da je "svjesna da su neki podaci procurili i da izgleda da se radi o podacima koji se tiču kadrovske službe te ustanove".

Napad se dogodio 31. oktobra, a od tada je sajt biblioteke isključen, dok se ažurirani podaci objavljuju na platformi Iks (Tviter) i šalju mejlom članovima biblioteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana