Počinje trodnevni NATO samit u Vašingtonu

Tanjug
Počinje trodnevni NATO samit u Vašingtonu

BRISEL- U Vašingtonu danas počinje trodnevni NATO samit, povodom 75. godišnjice postojanja tog vojnog saveza, a glavna tema skupa biće potvrđivanje nepokolebljive podrške Ukrajini.

Saveznici će razgovarati i o jačanju odvraćanja i odbrane, povećanju vojne proizvodnje i industrijske baze, unapređenje partnerstava Alijanse i ulaganju u sopstvenu i kolektivnu odbranu NATO članica. 

-Samit NATO u Vašingtonu će obilježiti 75 godina istorijskih dostignuća, pokazati snagu i jedinstvo naše transatlantske veze, unaprijediti sprovođenje najsnažnijih planova odvraćanja i odbrane od kraja Hladnog rata i pokazati vitalnu ulogu NATO-a u odbrani naše budućnosti za generacije koje dolaze - navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

U Vašingtonu će lideri NATO-a podržati novi plan za koordinaciju isporuke opreme Ukrajini i obuku njenih oružanih snaga i obnoviti obećanje da će se Ukrajina jednog dana pridružiti Alijansi, ali ne dok je u ratu.

Saveznicima će se pridružiti Ukrajina na sastanku Saveta NATO-Ukrajina, kao i lideri Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje na Samit radi daljeg produbljivanja saradnje.

U saopštenju se navodi da će se na marginama samita, američki predsjednik Džozef Bajden sastati sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim i drugim saveznicima koji su potpisali bilateralne bezbednosne sporazume sa Ukrajinom.

Sjedinjene Američke Države i saveznici će takođe objaviti nove korake za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane „kako bi pomogli Ukrajini da nastavi da se brani i spriječi brutalne napade kao što je napad na dječju bolnicu u Kijevu“.

-Samit u Vašingtonu će poslati snažan signal ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da, ako misli da može da nadživi koaliciju zemalja koje podržavaju Ukrajinu, griješi. Takođe ćemo poslati važnu poruku ostatku svijeta, uključujući i kroz naša partnerstva u Indo-Pacifiku, da smo zajedno jači, ujedinjeni i podržavamo demokratske vrijednosti - stoji u saopštenju Stejt departmenta.

Od svog stvaranja 4. aprila 1949. godine, Transatlantska alijansa je proširena sa 12 zemalja koje su potpisale osnivački ugovor, na 32 zemlje članice, koje će se ponovo sastati u Vašingtonu kako bi donijele ključne odluke o tome kako da nastave da štite kolektivnu bezbjednost dok se svijet suočava sa najopasnijim bezbednosnim okruženjem od Hladnog rata, navodi se na sajtu NATO-a.

Samit NATO-a se održava od 9. do 11. jula u Kongresnom centru u Vašingtonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana