Počinje nuklearna vježba NATO iznad zapadne Evrope

Tanjug
Počinje nuklearna vježba NATO iznad zapadne Evrope

BRISEL - NATO danas započinje svoju godišnju nuklearnu vježbu iznad zapadne Evrope, u kojoj će učestvovati više od 60 aviona, a vježba će trajati dvije nedjelje uz učešće borbenih aviona koji mogu da nose američke nuklearne bojeve glave, objavljeno je na sajtu Sjevernoatlantske alijanse.

-Nuklearno odvraćanje je kamen temeljac bezbjednosti saveznika. Vježba „Steadfast Noon“ je važan test nuklearnog odvraćanja i šalje jasnu poruku svim protivnicima da će NATO zaštititi i odbraniti sve saveznike - izjavio je generalni sekretar NATO Mark Rute.

Ova vježba NATO je rutinski vid obuke i održava se svakog oktobra, a ove godine učestvovaće 2.000 vojnika iz osam vazdušnih baza uz korišćenje raznih tipova aviona, uključujući avione koji mogu da nose nuklearne bombe, bombardere, borbene eskadrone, avione za dopunu goriva i avione sposobne za izviđanje i elektronsko ratovanje.

Ovogodišnja vježba se odvija uglavnom iznad Belgije i Holandije, kao i u vazdušnom prostoru iznad Danske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjevernog mora uz učešće ratnih aviona iz 13 zemalja članica NATO.

-NATO preduzima korake kako bi osigurao bezbjednost, sigurnost, efikasnost i kredibilitet nuklearnog odvraćanja Alijanse. Na primjer, ove godine su prvi saveznički F-35A borbeni avioni iz Holandije proglašeni spremnim za obavljanje nuklearnih uloga. Deklaracija sa Samita NATO u Vašingtonu jasno ističe da je osnovna svrha nuklearnih sposobnosti NATO očuvanje mira, sprečavanje prinude i odvraćanje od agresije - navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Alijanse, uz poruku da će "NATO biti nuklearna alijansa sve dok postoje nuklearno oružje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana