Počelo suđenje Marin Le Pen zbog fotografija "Islamske države"

Srna
Foto: AFP

PARIZ- U Francuskoj je danas počelo suđenje lideru krajnje desnice Marin Le Pen zbog objavljivanja fotografija zločina "Islamske države" na društvenim mrežama.

Le Penova, predsjednik Nacionalnog skupa, optužena je za kršenje zakona o govoru mržnje tvitovanjem tri slike u decembru 2015. godine uz riječi "Ovo je Islamska država".

Le Penova tvrdi da su fotografije objavljene kao odgovor novinaru koji je napravio poređenje između stranke Le Penove i "Islamske države".

Spor je uslijedio samo nekoliko sedmica nakon što su u terorističkim napadima u Parizu džihadisti ubili 130 ljudi.

Na jednoj od slika bilo je prikazano tijelo Džejmsa Folija, američkog novinara kojem su islamski militanti odsjekli glavu 2014. godine. Le Penova je kasnije izbrisala Folijevu sliku nakon zahtjeva njegove porodice, rekavši da nije znala za njegov identitet.

Le Penova, koja je bila kandidat na predsjedničkim izborima u Francuskoj 2017. godine, rekla je da ovo suđenje "miriše na progon", a cijeli slučaj je okarakterisala kao kršenje slobode govora.

Zbog slika joj je oduzet poslanički imunitet, a ona je odbila naredbu da se podvrgne psihijatrijskim testovima u okviru istrage.

Žilberu Koljaru, članu Evropskog parlamenta, takođe se sudi u Nanteru zbog distribucije drugih užasnih fotografija zločina "Islamske države".

Sudija je 2018. optužio ovo dvoje za "širenje nasilnih poruka koje podstiču na terorizam ili pornografiju ili ozbiljno štete ljudskom dostojanstvu" i koje djeca mogu da vide.

Za ovo krivično djelo zaprijećena kazna je do tri godine zatvora i novčani iznos od 75.000 evra.

Suđenje je prvobitno trebalo da počne 2019. godine, ali je dva puta odgađano na zahtjev na odbrane i zbog pandemije virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana