Počelo iskopavanje posmrtnih ostataka djece iz internata Indijanaca u Nebraski

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

OMAHA - Arheolozi su počeli sa iskopavanjem posmrtnih ostataka djece koja su umrla u internatu Indijanaca u američkoj saveznoj državi Nebraski, prenosi Gardijan.

Grobnice desetina djece, koja su umrla u indijanskom internatu škole u Dženo, izgubljene su decenijama, što je misterija koju arheolozi žele da razotkriju dok kopaju na polju koje je prije jednog veka bilo dio velikog kampusa.

Škola u Dženoi bila je jedna od najvećih u sistemu od više od 400 indijanskih internata u kojima su djeca starosjedilaca u SAD odvajana od njihovih porodica i od njihovog nasljeđa.

Postoje neki pisani tragovi da je najmanje 86 učenika umrlo u školi, obično od bolesti kao što su tuberkuloza i tifus, dok se najmanje jedna smrt povezuje sa slučajnom pucnjavom, navodi britanski list.

Decenijama su stanovnici male zajednice Dženoe, uz pomoć Indijanaca, istraživača i državnih zvaničnika, tražili lokaciju zaboravljenog groblja gdje se vjeruje da su sahranjena tijela do 80 učenika.

Istraživači su identifikovali 49 dece, ali nisu uspjeli da utvrde imena njih 37.

Tijela neke od te djece vraćena su svojim kućama kada su umrla, ali se vjeruje da su druga sahranjena u krugu škole na lokaciji koja je  davno zaboravljena.

Škola, oko 145 kilometara zapadno od grada Omahe, otvorena je 1884. i na svom vrhuncu bila je dom za skoro 600 učenika iz više od 40 plemena širom SAD. Ona je zatvorena 1931. godine i većina njenih objekata je davno srušena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana