Počela ceremonija krunisanja kralja Čarlsa Trećeg, mnoge ulice zatvorene FOTO VIDEO

Agencije
Foto: Tanjug/AP

LONDON- Britanski kralj Čarls danas će biti krunisan u Vestminsterskoj opatiji, u simboličnoj ceremoniji koja predstavlja kombinaciju vjerske službe i slavlja.

Prije njega u opatiju su stigli članovi kraljevske porodice, među kijima i njegov sin Hari.

Stariji sin Vilijam je sa suprugom Kejt ušao o opatiju kao prethodnica kralja i kraljice Kamile.

Čarls će ostati upamćen kao najduži nasljednik u britanskoj istoriji, budući da je proveo sedam decenija kao prvi u redu za presto, piše Skaj njuz.

– Cijeli život on se pripremao za ovu ulogu – rekao je kraljevski komentator Kristofer Vorvik.




Pripadnici britanskih oružanih snaga marširaju ulicama Vestminstera. Skaj njuz prenosi da su vojnici nedeljama trenirali za ovaj trenutak.

Nakon decenija privrženosti i 18 godina braka, kralju Čarlsu III konačno će se ostvariti san kad pored njega krunišu i njegovu suprugu Kamilu. Ona je bila sastavni dio njegovog života uprkos tome što je njihova duga veza predstavljala izazov britanskim institucijama i izazvala snažan otpor javnosti.

Kamila će u londonskoj Vestminsterskoj opatiji biti pomazana i krunisana uz prisutnost svjetskih vođa.
Zbog današnjeg krunisanja britanskog kralja Čarlsa III, zatvoren je veliki broj ulica u centru Londona, a jutros od pet sati veliki dio Vestminstera je ograđen, koji se proteže od Temze do Mejfera.


Putevi na južnoj obali Temze, uglavnom oko stanice Vaterlo, takođe su zatvoreni, kao i nasipi Viktorije i Alberta sjeverno i južno od rijeke, objavio je danas Bi-Bi-Si.
U povorci će učestvovati oko 200 pripadnika oružanih snaga, uključujući i konjicu, dok će još njih 1.000 biti raspoređeno duž rute puta.

Ceremonija u Vestminsterskoj opatiji biće isprekidana muzikom koju je odabrao kralj, sa 12 novonaručenih komada, uključujući jedan Endrjua Lojda Vebera i grčkom pravoslavnom muzikom u znak sjećanja na kraljevog oca, princa Filipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana