Pobunjenici u Maliju tvrde da su ubili i ranili desetine Vagnerovaca

Tanjug
Foto: RSE

BAMAKO - Pobunjenici Tuareza na sjeveru Malija saopštili su danas da su ubili i ranili desetine vojnika Malija i plaćenika ruske paravojne formacije „Vagner“ tokom dvodnevne borbe u blizini granice sa Alžirom.

Pobunjenički pokret pod nazivom Stalni strateški okvir za mir, bezbjednost i razvoj (CSP-PSD) saopštio je u subotu da je zaplijenio oklopna vozila, kamione i tankere u borbama kod pograničnog grada Tincauatena u četvrtak i petak, prenio je Rojters.

Pobunjenička grupa je navela da je oštetila i helikopter koji se srušio u gradu Kidal koji je udaljen stotine kilometara.

Vojska Malija je saopštila da su njena dva vojnika ubijena, a da je 10 ranjeno.

Vojska ističe da se jedan od njenih helikoptera srušio u Kidalu u petak dok je bio na rutinskoj misiji, a da niko nije poginuo.

Nekoliko ruskih vojnih blogera objavilo je danas da je najmanje 20 pripadnika grupe „Vagner“ ubijeno u zasjedi u blizini granice sa Alžirom.

Istaknuti ruski vojni bloger Semjon Pegov objavio je da su ubijeni pripadnici „Vagnera“ koji su se pridruživali konvoju vladinih trupa, a da su neki od njih zarobljeni.

„Vagner“ je igrao istaknutu ulogu u nekim od najžešćih borbi između ruskih i ukrajinskih snaga, a vođa grupe Jevgenij Prigožin poginuo je u avionskoj nesreći u avgustu prošle godine, dva mjeseca nakon što je vodio kratku pobunu protiv ruskog vojnog vrha.

U Maliju je vojska preuzela vlast u državnim udarima 2020. i 2021. godine, a bori se protiv višegodišnje islamističke pobune.

Borci „Vagnera“ su u Maliju od najmanje 2021. godine.

Tuarezi su etnička grupa koja naseljava region Sahare, uključujući dijelove severnog Malija, a CSP-PSD se povukao iz pregovora sa vlastima Malija krajem 2022. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana