Platforma H se vraća u Brazil

Tanjug
Platforma H se vraća u Brazil

BRAZILIJA - Brazilski Vrhovni sud je danas doneo odluku da se dozvoli platformi X da ponovo započinje rad u Brazilu, navodeći da je ta društvena mreža „promenila kurs i počela da se pridržava sudskih odluka“ koje je njen vlasnik, milijarder Ilon Mask, prethodno odbio da ispunjava.

Sudija Vrhovnog suda Aleksandar de Moraeš, koji je mesecima bio u sukobu sa Maskom, dao je zeleno svetlo da platforma X odmah ponovo započne operacije u najvećoj zemlji Latinske Amerike, prenosi Rojters.

Rad platforme X je krajem avgusta suspendovan u Brazilu, jednom od najvećih tržišta, jer nije poštovao sudske naloge u vezi sa govorom mržnje i nije imenovao svog pravnog zastupnika u Brazilu u skladu sa zakonom.

Nakon što je menadžment platforme odlučio da poštuje naređenja, uključujući blokiranje nekih naloga koji su pod istragom, kompanija je 26. septembra zatražila od suda da joj dozvoli da nastavi sa radom u Brazilu.

Međutim, sudija Vrhovnog suda Aleksandar de Moraeš doneo je odluku da platforma mora da plati nešto više od pet miliona dolara kako bi suspenzija bila ukinuta.

„Isplate u ukupnom iznosu od 5,24 miliona dolara su nakon toga izvršene“, navedeno je u dokumentu koji su podneli advokati X, u koji je imala uvid britanska agencija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana