Plata u butiku 1.500 evra: Poznati trgovački lanac obradovao radnike

GS
Plata u butiku 1.500 evra: Poznati trgovački lanac obradovao radnike

Kompanija Inditex, koja je vlasnik i trgovačkog lanca odjeće Zara, postigla je dogovor o povećanju plata u španskim radnjama u prosjeku od 20 odsto.

Povećanja plata dosežu čak 40 odsto u dijelovima Španije gde su plate bile najmanje, navodi sindikat UGT u saopštenju. Povećanje znači da će minimalna mjesečna plata u Inditexu u Španiji iznositi 1.500 evra za prodavce u radnjama, a minimalno 2.041 evro za radnike u trgovini s većim odgovornostima, objavio je sindikat CCOO u zasebnoj izjavi.

Sindikati su rekli i da je Inditex pristao u sledeće tri godine da usklađuje rast plata s inflacijom, sa čijim snažnim rastom se suočava i Španija.

Nakon što su radnici u radnjama u Korunji, gdje je sjedište Inditexa, u decembru dobili povećanje plata od 25 odsto, sindikati CCOO i UGT, koji predstavljaju više od polovine radne snage u Zarinim buticima u Španiji, pregovarali su o povećanju plata i beneficija za trgovce koji rade za kompaniju u cijeloj Španiji.

Inditex se u novembru dogovorio s UGT-om i CCOO-om o isplati jednokratnog bonusa od 1.000 evra u februaru za sve prodavace u trgovini s punim radnim vremenom, a sada je pristao da isplati isti bonus sledeće godine.

Kompanija zapošljava oko 165.000 radnika u 177 zemalja, oko trećine njih u Španiji. Oko 86 odsto radnika radi u 6.477 prodavnica, a većinom je riječ o ženama.

Među ostalim brendovima, u vlasništvu Inditexa su i Massimo Dutti, Pull & Bear i Bershka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana