Pjongjang oštro osudio upad Ukrajine u Kursku oblast

Tanjug
Foto: Tanjug

PJONGJANG - Sjeverna Koreja oštro je osudila upad Ukrajine na teritoriju Kurske oblasti u Rusiji, ocijenivši da je riječ o neoprostivom činu terora koji je podržan od Vašingtona i Zapada.

Pjongjang je u saopštenju poručio da će uvijek stajati uz Rusiju dok ona nastoji da zaštiti svoj suverenitet, prenosi Rojters pozivajući se na sjevernokorejsku državnu agencija KCNA.

Sjeverna Koreja ocjenjuje da je napad Ukrajine na Rusiju proizvod konfrontacione politike Sjedinjenih Američkih Država prema Rusiji i da ta politika situaciju pomjera na ivicu Trećeg svjetskog rata.

Pjongjang je u protekloj godini drastično unapredio odnose sa Rusijom kroz dva samita lidera dve zemlje koji su se obavezali na bližu saradnju u svim oblastima, navodi Rojters.

U junu su lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un i ruski predsjednik Vladimir Putin potpisali sporazum u Pjongjangu o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, koji je uključivao međusobni odbrambeni sporazum.

Južna Koreja, Ukrajina i Sjedinjene Američke Države optužuju Sjevernu Koreju da isporučuje artiljerijsko orudje i rakete Rusiji za upotrebu u ratu protiv Ukrajine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana