Pjongjang objavio slike zabranjenih nuklearnih lokacija

Srna
Pjongjang objavio slike zabranjenih nuklearnih lokacija

PJONGJANG - Sjeverna Koreja je prvi put objavila slike centrifuga koje proizvode gorivo za njene nuklearne bombe, a lider Kim Džong Un posjetio je postrojenje za obogaćivanje uranijuma i pozvao na povećanje proizvode radi rasta arsenala.

Izvještaj državnih medija o Kimovoj posjeti Institutu za nuklearno oružje i proizvodnoj bazi za nuklearne materijale za oružje propraćen je prvim fotografijama centrifuga.

Ovo je rijedak uvid u nuklearni program Sjeverne Koreje, koji je zabranjen rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN.

Fotografije prikazuju Kima dok hoda između dugih redova metalnih centrifuga, mašina koje obogaćuju uranijum. U izvještaju nije rečeno kada se posjeta dogodila niti je objavljena lokacija objekta.

Kim je pozvao radnike da proizvode više materijala za taktičko nuklearno oružje, rekavši da je nuklearni arsenal Sjeverne Koreje od vitalnog značaja za suočavanje sa prijetnjama iz SAD i njihovih saveznika.

Atomsko oružje je potrebno za "samoodbranu i sposobnost za preventivni napad", rekao je on.

Sjevernokorejski lider je rekao da su "nuklearne prijetnje protiv Sjeverne Koreje" od "vazalnih snaga koje predvode američki imperijalisti" prešle crvenu liniju, navodi se u izvještaju.

Južna Koreja je osudila otkrivanje sjevernokorejskog postrojenja za obogaćivanje uranijuma i nikada neće prihvatiti da Pjongjang posjeduje nuklearno oružje, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje.

Uranijum je radioaktivni element koji postoji u prirodi. U proizvodnji nuklearnog goriva, sirovi uranijum prolazi kroz procese koji rezultuju materijalom sa povećanom koncentracijom izotopa uranijum-235.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana