Petnaestogodišnjak prvi optužen za nerede

Tanjug
Foto: Skaj Njuz

LONDON - Petnaestogodišnjak je postao prva osoba optužena za nerede tokom talasa nemira koji su zahvatili Veliku Britaniju.

Britansko tužilaštvo saopštilo je da će se ovaj tinejdžer, čiji identitet nije objavljen iz zakonskih razloga, pojaviti pred Sudom za mlade u Južnom Tajnsajdu tokom dana i od njega će biti zatraženo da se izjasni o krivici.

On je optužen za nerede u Sanderlendu, na sjeveru Engleske, koji su se desili 2. avgusta, prenio je AP.

“Ovaj optuženi je jedan od brojnih pojedinaca za koje očekujemo da će biti izvedeni pred sud”, rekla je Gejl Gilkrist, glavni tužilac za sjeveroistočnu Englesku.

Stotine ljudi uhapšeno je od početka nereda koji su izbili 30. jula nakon što su se internetom proširile dezinformacije da je muslimanski azilant osumnjičen za napad nožem u kojem je ubijeno troje djece.

Demonstranti, koje su podsticali aktivisti krajnje desnice, napali su džamiju u Sautportu, gdje su djevojčice ubijene, a nasilje se ubrzo proširilo na gradove i naselja širom zemlje.

Mnogi su optuženi za narušavanje javnog reda i osuđeni, ali niko do sada nije bio optužen za nerede, teže djelo za koje je zaprijećena maksimalna kazna od 10 godina zatvora.

Prošle sedmice, dvadesetšestogodišnji muškarac koji je koristio društvene mreže da podstiče ljude da pale hotele u kojima se nalaze tražioci azila, osuđen je na više od tri godine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana