Pet zemalja zahtijeva produženje ograničenja uvoza hrane iz Ukrajine

Srna
Pet zemalja zahtijeva produženje ograničenja uvoza hrane iz Ukrajine

VARŠAVA - Ministri poljoprivrede pet država na istoku EU pozvali su blok da modifikuje i produži uredbe kojima se ograničava uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, javila je poljska novinska agencija PAP.

EU je 2. maja postavila ograničenja do 5. juna na uvoz ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i sjemena suncokreta, kako bi ublažila višak ponude ovih žitarica u Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

U pismu koje su potpisali ministri Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke navodi se da se zabrana ne odnosi na robu uvezenu prema ugovorima zaključenim prije 2. maja, čime se stvara rizik da nedatirani ugovori budu ocarinjeni, prenosi PAP.

Ministri su naveli da, kao rezultat toga, postoji rizik od zloupotreba, dok carinski organi neće imati alate za provjeru i analizu takvih dokumenata. U pismu se poziva da se ograničenje uvoza produži do kraja godine. Ovogodišnja ograničenja su uslijedila nakon što je EU prošle godine liberalizovala sav uvoz iz Ukrajine kako bi pomogla Kijevu u uslovima rata. Ovih pet zemalja postale su tranzitne rute za ukrajinsko žito koje nije moglo da se izvozi kroz crnomorske luke u zemlji zbog ratnih dejstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana