Peskov: Rusija je spremna da pruži pravnu pomoć Pavelu Durovu

Tanjug
Peskov: Rusija je spremna da pruži pravnu pomoć Pavelu Durovu

MOSKVA - Rusija je spremna da pruži pravnu pomoć suosnivaču platforme Telegram, Pavelu Durovu, koji je pritvoren u Francuskoj, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

-Naravno, imajući u vidu njegovo (Durov) rusko državljanstvo, spremni smo da pružimo neophodnu pomoć, ali ono što komplikuje situaciju jeste činjenica da je on i francuski državljanin - rekao je Peskov novinarima, prenosi Ria novosti.

Durovu sutra ističe istražni pritvor, a prije toga mora da se pojavi pred sudom ili će biti pušten.

Usred optužbi za kršenje slobode govora, francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da pritvor Durova nije politička odluka.

Osnivač Telegrama, koji ima francusko državljanstvo, zadržan je u subotu uveče na pariskom aerodromu Burže neposredno nakon izlaska iz privatnog aviona kojim je doleteo iz Azerbejdžana.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva u Parizu, vlasti istražuju umiješanost Durova u prikrivanje podataka o ilegalnim aktivnostima na mreži, uključujući distribuciju dječije pornografije i trgovinu drogom.

Prema pisanju medija, biznismen bi mogao da se suoči sa do 20 godina zatvora.

Ruska ambasada u Francuskoj je za Ria Novosti saopštila da su francuske vlasti do sada odbijale da sarađuju u vezi sa pritvaranjem Durova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana