Šojgu: Ruska vojska imaće pola miliona vojnika više

GS/Agencije
Rat u Ukrajini - 301. dan
Foto: Odinweek.ru | Rat u Ukrajini - 301. dan

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini - 301. dan.

SAD: Bajden odobrio dodatnih 1,85 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini

    
VAŠINGTON - Predsjednik SAD Džozef Bajden danas je odobrio 1,85 milijardi dodatne vojne pomoći Ukrajini, saopštila je Bela kuća.
    
Izdvajanje 1,85 milijardi dolara dodatnih sredstava namenjenih vojnoj pomoći Ukrajini potvrdio je i američki državni sekretar Entoni Blinken, navodeći da u tu pomoć spadaju i mobilni protivvazdušni raketni sistemi Patriot, prenio je Rojters.
    
"Iznosom od 1 milijarde dolara Ukrajini će se obezbjediti precizna sredstva protivvazdušne odbrane, kao i druga pomoć u iznosu od 850 miliona dolara", rekao je Blinken.
    
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stiže danas u posjetu Vašingtonu gde će se susresti sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.
    
To će biti njegova prva posjeta jednoj stranoj zemlji otkako je Rusija u februaru pokrenula svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, prenio je ranije BiBiSi navodeći da će se ukrajinski lider, po svemu sudeći, obrati američkim kongresmenima.
    
"Tokom radne posjete SAD razgovaraću o jačanju odbrambenih kapaciteta Ukrajine. Konkretno, predsjednik SAD Bajden i ja razgovaraćemo o saradnji Vašingtona i Kijeva. Postoji mogućnost da se obratim Kongresu i da održim niz bilateralnih sastanaka", objavio je Zelenski na svom Tviter nalogu.

Hebestrajt: Njemačka nema slobodnih sistema "Patriot" za Ukrajinu

Portparol njemačke vlade Štefen Hebestrajt izjavio je danas da se ta zemlja ne protivi da prati SAD u obezbjeđivanju sistema protivvazdušne odbrane "Patriot" Ukrajini, ali da trenutno nema na raspolaganju nijedan za slanje. 
    
"Ovo su tri dostupna sistema Patriot. Dakle, nije da postoji konkretan korak koji Njemačka ne želi da preduzme, ali nema dostupnih sistema", rekao je Hebestrajt, a prenosi Rojters.

Njemačka je pristala da rasporedi tri raketna sistema "Patriot" u istočnoj Poljskoj, kako bi pomogla u obezbjeđenju vazdušnog prostora NATO saveznika.

Šojgu: Ruska vojska imaće pola miliona vojnika više

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu danas je na velikom sastanku s vojnim zapovjednicima i predsjednikom Vladimirom Putinom najavio značajno jačanje ruske vojske utvrdivši da će se broj aktivnih pripadnika vojske povećati s jednog miliona na milion i po.

Šojgu je utvrdio da bi u tu brojku trebalo biti uključeno 695.000 dobrovoljaca koji će potpisati ugovor s vojskom.

Predložio je i da se podigne starosni raspon u kojem će ruski muškarci služiti obavezni vojni rok. Tako će, po Šojguu, obavezni vojni rok u Rusiji služiti muškarci stari od 21 do 30 godina.

Prema aktuelnom zakonu, muškarci starosti od 18 do 27 godina dužni su odraditi vojni rok. I Putin i Šojgu su više puta rekli da se dobrovoljci ne šalju u rat u Ukrajinu.

"Rusija ubrzava razvoj modernih oružja za vojsku", rekao je Šojgu, dodajući da će ruske snage formirati nove jedinice na zapadu zemlje zbog namjere Finske i Švedske da uđu u NATO, prenosi "Indeks".

Situacija u dijelovima Ukrajine pod ruskom kontrolom je "izuzetno teška", kaže Vladimir Putin. Naredio je jačanje kontrole na ruskim granicama. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas u posjeti Vašingtonu. Zelenski je juče na prvoj liniji fronta u Bahmutu istakao da su tamošnje trupe zaslužne jer se istok zemlje još drži. Zalihe električne energije u regionu Kijeva na kritično niskom nivou, sa manje od polovine potreba ukrajinske prestonice za strujom.

Predsjednici SAD i Ukrajine, Džozef Bajden i Vladimir Zelenski, planiraju da razgovaraju o inicijativi ukrajinskog lidera o postizanju pravednog mira radi završetka sukoba u Ukrajini, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi.

U Kijevskoj oblasti, gdje je ranije bila objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost, odjekuju eksplozije, piše ukrajinski portal „Strana".

 

Putin: NATO koristi sve svoje kapacitete protiv Rusije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kaže da NATO koristi sve svoje kapacitete protiv Rusije i ističe da će Moskva ispuniti sve ciljeve vojne operacije u Ukrajini, prenosi Tas.

"Dobro je poznato danas da se vojni potencijal i sposobnosti skoro svih većih članica NATO aktivno koriste protiv Rusije", rekao je ruski predsjednik u obraćanju na završnom kolegijumu Ministarstva odbrane.

Putin je dodao da će Rusija nastaviti da jača svoj vojni potencijal i da će u zemlji, "uključujući nove teritorije", biti osiguran bezbjedan život građana, prenosi Sputnjik.

Ruski vojnici koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini ispunjavaju "svoj dug odvažno i čvrsto i bore se kao heroji prethodnih ratova, uključujući Drugi svjetski rat", izjavio je Putin.

U najskorije vrijeme rakete "Sarmat" stupiće u borbeno dežurstvo, poručio je Putin, ističući da će Rusija unapređivati nuklearnu trijadu i održavati borbenu gotovost, što je, kako je rekao, glavna garancija suvereniteta zemlje.

Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se danas širom Ukrajine, saopštile su ukrajinske vlasti.

Ruska agencija TASS podsjeća da je vazdušna opasnost bila na cijeloj teritoriji Ukrajine posljednji put 17. decembra.

Eksplozije su se danas čule u Očakovu, Krivom Rogu i u Nikolajevskom i Dnjepropetrovskom regionu, naveo je ukrajinski list Klimenko tajm, kako prenosi TAS S

Rusija je izvela seriju raketnih napada i napada dronovima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu od sredine oktobra, što je dovelo do prekida u snabdijevanju strujom i vanrednih isključenja u mnogim oblastima, navodi Rojters.

Kremlj: Ne očekujemo pozitivan rezultat od posjete Zelenskog SAD-u

Rusija ne očekuje pozitivan rezultat od posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu, izjavio je potparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je u Moskvi odgovarao na pitanja novinara o aktuelnim dešavanjima, a upitan da li će Rusija poslati dodatne sisteme protivvazdušne odbrane u Donjeck, rekao je: "Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je situacija u Donjecku prilično teška. Rusko Ministarstvo odbrane takođe preduzima sve neophodne korake da se situacija poboljša."

Naveo je da će Putin danas održati sveobuhvatan sastanak sa zvaničnicima ruskog Ministarstva odbrane.

"Putin će održati važan i dug govor. Na sastanku će izlaganje imati i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu", otkrio je Peskov.

Odgovarajući i na pitanje da li Rusija očekuje pozitivan rezultat od posjete Zelenskog SAD-u, Peskov je odgovorio kratko: "Ne."

Podoljak: Izuzetno značajna posjeta Zelenskog SAD demantovaće Rusiju

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak izjavio je danas da će "izuzetno značajna" posjeta predsjednika Volodimira Zelenskog SAD demantovati pokušaje Rusije da pokaže da se američko-ukrajinski odnosi hlade.

Podoljak je u pisanoj izjavi za Rojters naglasio da je putovanje Zelenskog, uključujući razgovore sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom, pružilo priliku da objasni pravu situaciju u Ukrajini, kakvo oružje je potrebno Kijevu za borbu protiv Rusije i zašto mu je potrebno.

"Sama posjeta i nivo planiranih sastanaka nedvosmisleno svjedoče o visokom stepenu povjerenja između zemalja. Drugo, ovo konačno stavlja tačku na pokušaje ruske strane da dokaže navodno rastuće zahlađenje u našim bilateralnim odnosima", rekao je Podoljak i dodao da to nije ni blizu, već da SAD nedvosmisleno podržavaju Ukrajinu.

On smatra da će posjeta nesumnjivo aktivirati i optimizovati ključne oblasti vojne saradnje, dodatno mobilisati dvopartijsku političku podršku i jasnije oslikati budućnost ukoliko se, kako je rekao, rat ne završi ispravno.

Peskov: Neprestana isporuka oružja samo pogoršava situaciju

Neprestana isporuka naoružanja Kijevu dovodi do pogoršanja sukoba i ne nosi ništa dobro Ukrajini, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Dostava oružja se nastavlja, lista isporučenog oružja se širi. Sve to, naravno, dovodi do pogoršanja sukoba i ne nosi ništa dobro Ukrajini", naglasio je Peskov.

Peskov je istakao da smatra da stav ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog neće postati konstruktivniji nakon posjete SAD i neće promjeniti smjer pregovaračkog procesa sa Rusijom.

Makron potvrdio planove za telefonski razgovor sa Putinom

Predsjednik Francuske Emanuel Makron potvrdio je da namjerava da telefonom razgovara sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, ali je i istakao da bi prvo želio da razgovara sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem.

"Nedjeljama nisam razgovarao sa Putinom. Razgovaraću sa njim ponovo, nakon što budem imao priliku da razgovaram sa generalnim direktorom IAEA i predsjednikom Zelenskim", rekao je Makron u intervjuu za TV kanal TF1, a prenosi agencija TAS S.

Francuski lider je rekao da će glavna tema njegovog mogućeg razgovora sa Putinom ostati ista, a to je "nuklearna bezbjednost civilne infrastrukture u Ukrajini, posebno u nuklearnoj elektrani Zaporožje".

 "Francuska je od samog početka podržavala napore IAEA da spriječi da sukob stvori prevelike prijetnje ovoj vrsti infrastrukture, da spriječi tužne posljedice", dodao je predsjednik.

Grosi ide u Rusiju zbog razgovora o stvaranju bezbjednosne zone u NE Zaporožje

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi posjetiće sutra Rusiju zbog razgovora o stvaranju bezbjednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, izvijestila je danas agencija RIA Novosti, pozivajući se na stalnog ruskog predstavnika pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihaila Uljanova.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad postrojenjem u martu i od tada je njena teritorija periodično granatirana, kao i stambene četvrti Energodara uz upotrebu dronova, teške artiljerije i višecijevnih raketnih bacača, a dvije strane se međusobno optužuju za ove napade.

Grosi je više puta pozivao na uspostavljanje bezbjednosne zone oko Zaporoške NE, a u septembru je Odbor guvernera IAEA usvojio rezoluciju kojom se Rusija poziva da povuče svoje snage sa teritorije elektrane.

LNR: Ukrajinske trupe se spremaju za ulične borbe u Artjomovsku

Oficir milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike Andrej Maročko kaže da "trupe kijevskog režima, stacionirane u gradu Artjomovsk (Bahmut), utvrđuju svoje pozicije za ulične borbe".

Kako je Maročko dodao, ukrajinske trupe su uključene u aktivne pripreme za borbe u gradu, prenosi Tas.

"Viđeni su kako podižu utvrđenja, prave uporišta i kopaju rovove. Takođe, prave bunkere u stanovima civila. Podrumi zajedničkih prostorija se koriste kao skladišta oružja", rekao je Maročko.

Ukrajinska vojska je u kopanje rovova uključila civile, pa i žene, ističe Maročko.

Medvedev u Pekingu: Sa Sijem o strateškom partnerstvu i Ukrajini

Zamjenik predsjednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev objavio je na društvenim mrežama video snimak njegovog sastanka sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom u Pekingu, prenosi Rojters.

Medvedev je naveo da je sa Sijem razgovarao o "strateškom partnerstvu", kao i o Ukrajini.

Si je rekao da se nada da će sve strane u Ukrajini pokazati udržanost i bezbjednosne probleme riješiti političkim putem, prenosi Sinhua.

Takođe je naveo da se nada da Komunistička partija Kine i Ujedinjena Rusija mogu da unaprijede komunikaciju i obezbijede mudro produbljivanje strateške saradnje dvije zemlje.

Zelenski na putu za Vašington

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na Tviteru da se nalazi na putu za SAD, gdje će raditi na jačanju otpornosti i odbrambenih sposobnosti Ukrajine.

Prema njegovim riječima, sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom razgovaraće o saradnji dvije zemlje, a govoriće i u Kongresu. Pored toga, navodi da će u SAD-u imati brojne bilateralne sastanke.

Inače, Zelenskom je ovo prva posjeta inostranstvu od kada je 24. februara Rusija napala Ukrajinu. Za to vrijeme je u Kijevu ugostio brojne zvaničnike, a na važnim svjetskim skupovima je učestvovao putem video-linka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana