Peskov: Napad u Donjecku "monstruozan čin terorizma

GS/Agencije
Peskov: Napad u Donjecku "monstruozan čin terorizma

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini traje 697 dana. Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Turk i kancelarija koju on predvodi (OHCHR) moraju javno da reaguju na ukrajinsko granatiranje civila u Donjecku, izjavio je stalni predstavnik Rusije u sjedištu UN u Ženevi Genadij Gatilov. Ruske snage ne odustaju od pokušaja da opkole Avdejevku, a ukrajinske trupe čvrsto drže odbranu nanoseći Rusima značajne gubitke, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Peskov: Napad u Donjecku "monstruozan čin terorizma

Rusija oštro osuđuje jučerašnji smrtonosni ukrajinski napad na civile u gradu Donjecku, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Mi oštro osuđujemo ovaj napad. Nastavlja se specijalna vojna operacija kako bismo zaštitili naš narod od ovakve opasnosti - rekao je Peskov novinarima.

On je istakao da napad predstavlja "monstruozni čin terorizma, jer je oružje korišteno neselektivno".

Kremlj je saopštio da ukrajinski udar na civile u Donjecku upotrebom nepreciznog oružja pokazuje zlokobnu stranu Kijeva.
Prema posljednjim podacima, u napadu na pijacu u Donjecku poginulo je najmanje 27 civila, dok je 25 ranjeno.

Lider Donjecka Denis Pušilin izjavio je ranije da su ukrajinske trupe u ovom napadu koristile artiljerijske sisteme 152 milimetra i 155 milimetara.

Pušilin je dodao da je danas u Donjecku proglašen dan žalosti.

 

Nariškin: SAD počele da formiraju kolonijalnu administraciju u Ukrajini

SAD su počele da formiraju kolonijalnu administraciju u Ukrajini u okviru politike koja ima za cilj potpuno potčinjavanje te zemlje, izjavio je danas direktor ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin.

-Prema planu Vašingtona, administraciju će činiti Ukrajinci koji su prošli obuku na Zapadu i zakleli se na odanost američkim interesima - istakao je on u saopštenju koje je objavila ruska spoljna obavještajna služba (SVR), prenosi TASS.

Prema njegovim riječima ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nastaviće da igra po američkom diktatu jer Vašington ima dovoljno kompromitujućih dokaza da ga uništi.

-Zelenski shvata da kompromitujući dokazi koje Amerikanci imaju protiv njega mogu da ga unište kao predsjednika i on će zato nastaviti da igra na muziku svojih američkih gospodara - istakao je Nariškin.

Ocjenjuje da SAD stalno povećavaju vazalnu zavisnost Kijeva od Vašingtona jer su, kako kaže, američki savjetnici zastupljeni u svim ključnim vladinim agencijama Ukrajine.

-To je slično načinu na koji su Anglosaksonci slali svoje političke agente da zapravo vladaju i kontrolišu lokalne vlasti u svojim kolonijama tokom Britanskog carstva - zaključio je Nariškin.

 

Gatilov: Turk i njegova kancelarija moraju da reaguju na počinjeno divljaštvo

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Turk i kancelarija koju on predvodi (OHCHR) moraju javno da reaguju na ukrajinsko granatiranje civila u Donjecku, izjavio je stalni predstavnik Rusije u sjedištu UN u Ženevi Genadij Gatilov.

-Pozivamo visokog komesara UN za ljudska prava Folkera Turka i njegovu kancelariju da ne dozvole da takvi zločini prođu nezapaženo, da javno reaguju na ovaj čin čistog divljaštva - rekao je Gatilov.

Prema posljednjim podacima, u ukrajinskom granatiranju pijace u Donjecku juče poslije podne poginulo je 27 ljudi, dok je 25 ranjeno.

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski najavio je da će ofanziva ukrajinskih oružanih snaga na Donjeck biti jedna od tema o kojoj će se razgovarati na sjednici Savjeta bezbjednosti UN na zahtjev Rusije.

Tusk doputovao u Kijev

Premijer Poljske Donald Tusk doputovao je danas u Kijev, saopšteno je iz Tuskovog kabineta.

U saopštenju se navodi da je posjeta Tuska znak podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije, u vrijeme kada se bliži godišnjica početka ruske specijalne vojne operacije.

Kabinet je objavio video-snimak u kojem je prikazano kako Tusk dolazi na glavnu željezničku stanicu u Kijevu.

Tuskova posjeta podudara se sa obilježavanjem Dana jedinstva u Ukrajini.

Varšava je jedan od ključnih saveznika Kijeva od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini i zahtijeva od zapadnih partnera da pruže dodatnu finansijsku i vojnu podršku ukrajinskim vlastima.

Generalštab Ukrajine: Ruske trupe ne odustaju od pokušaja da opkole Avdejevku

Ruske snage ne odustaju od pokušaja da opkole Avdejevku, a ukrajinske trupe čvrsto drže odbranu nanoseći Rusima značajne gubitke, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Na tom pravcu ukrajinske snage su odbile 17 napada, prenosi ukrajinska novinska agencija Unian.

Na kupjanskom pravcu Oružane snage Ukrajine odbile su sedam, a na pravcu Limana pet ruskih napada.

Odbijeni su i ruski napadi kod Bahmuta, Marjinke i Zaporožja, navodi ukrajinski generalštab.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Uništeno svih osam dronova kojima je Rusija napala Ukrajinu

Snage ukrajinske PVO uništile su noćas svih osam dronova tipa šahed kojima je Rusija napala Ukrajinu, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

Dronovi su uništeni iznad Nikolajevske, Hersonske, Dnjepropetrovske i Kirovogradske oblasti, prenosi Interfaks Ukrajina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana