Peskov: Kratkovida izjava Stoltenberga da dugometni udari nisu crvena linija za Rusiju

Tanjug
Peskov: Kratkovida izjava Stoltenberga da dugometni udari nisu crvena linija za Rusiju

MOSKVA – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je danas „kratkovidim” i „razmetljivim” izjave odlazećeg generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga u kojima „ne shvata ozbiljno” izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina o posljedicama napada na Rusiju zapadnim oružjem.

„Takva razmetljiva želja da se izjave ruskog predsjednika ne shvataju ozbiljno je apsolutno kratkovida. To je neprofesionalan korak i sklon sam da to pripišem odlazećoj funkciji Stoltenberga”, rekao je Peskov, prenosi RIA novosti.

Stoltenberg je juče u intervjuu za Tajms rekao da dozvoljavanje Kijevu da pokrene raketne udare dugog dometa na Rusiju ne bi predstavljalo crvenu liniju koja vodi eskalaciji.

Dodao je da podržava zemlje, uključujući Veliku Britaniju i Francusku, koje su smatrale da Kijevu treba dozvoliti da koristi rakete dugog dometa.

Putin je prošle sedmice rekao da NATO razgovara ne samo o mogućnosti da ukrajinske oružane snage koriste zapadno oružje dugog dometa, već i o direktnom učešću u sukobu.

Prema njegovim riječima, Ukrajina već napada rusku teritoriju dronovima i drugim sredstvima. Kada je u pitanju upotreba visokopreciznog dalekometnog naoružanja zapadne proizvodnje, treba razumjeti da se takve operacije izvode uz učešće vojnog osoblja zemalja alijanse, jer samo one mogu da unesu letačke misije u raketne sisteme, objasnio je Putin.

On je naglasio da će direktno učešće Zapada u sukobu značajno promijeniti njegovu suštinu i značiti da članice NATO, SAD i evropske zemlje, ratuju sa Rusijom.

Peskov je naglasio da je Putinova izjava o posljedicama napada duboko u Rusiju krajnje jasna i nedvosmislena.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je mjesecima tražio od saveznika da dozvole Ukrajini da upotrebi zapadne rakete, uključujući američki ATACMS dugog dometa i britanske Storm Šedou da bi gađala ciljeve duboko na teritoriji Rusije, kako bi ograničila sposobnost Moskve da pokrene napade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana