Penzionisani sveštenik optužen za ubistvo djevojčice 1975. godine

Tanjug
Penzionisani sveštenik optužen za ubistvo djevojčice 1975. godine

FILADELFIJA - Penzionisani sveštenik u Džordžiji optužen je za ubistvo osmogodišnje djevojčice čiji su ostaci prije skoro pola vijeka pronađeni na jugoistoku američke savezne države Pensilvanija.

Dejvid Zandstra (83) iz predgrađa Atlante, u Džordžiji, optužen je za krivično djelo ubistvo prvog, drugog i trećeg stepena i otmicu maljoletne osobe 1975. godine, prenosi AP.

Okružni tužilac Džek Stolštajmer rekao je novinarima da je optuženi "čudovište" i "najgora noćna mora svakog roditelja".

-Ovo je čovjek koji je nemilosrdni dečji predator, a koji se ponašao kao da je prijatelj, komšija i Božji čovjek. On je ubio ovu jadnu djevojčicu - rekao je Stolštajmer.

Dodao je da se Zandstra, nakon što je ubio djevojčicu koja ga je poznavala i koja mu je vjerovala, "ponašao kao da je porodični prijatelj, ne samo tokom njene sahrane, već i godinama poslije".

Harington je nestala sredinom avgusta 1975. godine dok je šetala od svoje kuće do crkve, gdje je Zandstra bio pastor.

Njeno telijo je dva mjeseca kasnije pronašao džoger u državnom parku Ridli Krik u Mediji.

Harington, koja je obično bila u pratnji svojih sestara, taj dan je bila sama, a Zandstra, koji je bio jedan od najboljih prijatelja njenog oca, ponudio joj je da je poveze.

-Kada joj je ponudio da je poveze njegovim kolima, ona je naravno ušla u auto - rekao je Stolštajmer.

On ju je potom odveo u šumu gdje ju je udario u glavu i pokrio njeno tijelo.

Kada se vratio u crkvu, ponašao se kao da se ništa nije dogodilo, a kada je otac osmogodišnje djevojčice od njega zatražio pomoć, Zandstra je bio prvi koji je pozvao policiju.

Narednih dana, stotine ljudi je pretraživao šumu, a vlasti su podijelile 2.000 letaka i uspostavile su 24-časovnu liniju koja je primila stotine poziva.

Tijelo djevojčice je pronađeno sredinom oktobra 1975. godine, a njen donji veš je visio sa grane drveta.

Stolštajmer je rekao da su nove informacije od neimenovanog prijatelja žrtve navele policiju da otputuje u Džordžiju i ispita Zandstru, za koga vlasti tvrde da je tada priznao zločin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana