Pentagon u strahu: Šta to rade Rusi i Kinezi na Arktiku?

GS
Pentagon u strahu: Šta to rade Rusi i Kinezi na Arktiku?

Rusija i Kina sve jače sarađuju na Arktiku, što bi moglo da utiče na regionalnu stabilnost, saopštila je američka vojska u ponedjeljak u svojoj strategiji za Artkik.

Rusija je ponovo aktivirala stotine vojnih lokacija iz sovjetskog doba na Arktiku, navodi se u izvještaju. Kina, koja sebe opisuje kao zemlju "bliskom Arktiku", takođe tamo ima ambicije i rekla je da namjerava da izgradi "polarni put svile".

Kina privlače mineralne resursi i smatra kako otapanje leda otvara nove trgovačke puteve.

"Kina i Rusija sve više sarađuju na Arktiku putem raznih instrumenata nacionalne moći", navodi se u izvještaju Pentagona.

"Iako preostaju značajna područja neslaganja između NRK i Rusije, njihovo rastuće usklađivanje u regionu izaziva zabrinutost i ministarstvo odbrane nastavlja da prati ovu saradnju", dodaje se.

Arktički pomorski putevi se sve više koriste za povezivanje velikih ekonomija širom Tihog i Atlantskog okeana, pošto globalno zagrijevanje smanjuje ledene omotače i omogućava duže periode bez leda na moru.

Kina i Rusija zajedno rade na razvoju arktičkih brodskih ruta dok Rusija nastoji da isporuči više nafte i gasa Kini usred zapadnih sankcija, a Peking traži alternativu za Malajski prolaz.

U izvještaju Pentagona se dodaje da Kina želi da iskoristi "dinamiku promjena na Arktiku kako bi ostvarila veći uticaj i pristup, i iskoristila arktičke resurse i igrala veću ulogu u regionalnom upravljanju."

Ovog mjeseca, SAD, Kanada i Finska će formirati konzorcijum za izgradnju brodova ledolomaca, namijenjenih za jačanje savezničke brodogradnje i suprotstavljanje Rusiji i Kini u sve strateškim polarnim regionima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana