Pentagon: SAD mora više da ulaže na Arktiku kako bi bila u koraku sa Rusijom i Kinom

Tanjug
Foto: Agencije

VAŠINGTON - Američko ministarstvo odbrane mora više da investira u nadogradnju senzora i svemirske tehnologije na Arktiku kako bi održalo korak sa Kinom i Rusijom koje tamo sve više djeluju, uključujući zajedničke vojne vježbe, ocijenio je Pentagon.

Zamjenica ministra odbrane Ketlin Hiks rekla je da je "kritično vrijeme" za Arktik i da "klimatske promjene, protivnici i degradirajuća infrastruktura SAD" primoravaju ministarstvo da preispita kako da Arktik održi bezbijednim, prenosi AP.

Arktička strategija u velikoj meri zahteva veću potrošnju na visokotehnološke senzorske i radarske sisteme, niz vojne opreme i nastavak ulaganja u svemirsku bazu "Pitufik", bazu američkih svemirskih snaga u sjeverozapadnom dijelu Grenlanda.

Lideri Ministarstva odbrane su više od protekle decenije upozoravali da SAD treba da pojačaju svoje aktivnosti na Arktiku kako bi bile u koraku sa Kinom i Rusijom jer klimatske promjene čine hladni region pristupačnijim.

Međutim, Arktik sa sobom nosi niz izazova, prenosi AP, uključujući zahtjeve za lukama, oružjem, dronovima i opremom koja može da izdrži klimu, kao i dodatnim brodovima koji mogu da podnesu hladne vode i probiju led.

Hladno vreme takođe ograničava vojnu obuku i utiče na opremu. A region, koji ima ograničenu satelitsku pokrivenost, zahtijeva daleko širi niz senzora za komunikaciju.

Kina je povećala sopstvenu aktivnost u regionu, uključujući svoja tri broda ledolomca koji vrše civilno-vojna istraživanja u regionu.

Rusija, koja ima najveću arktičku teritoriju, uključujući važne strateške nuklearne sposobnosti, poput balističkih raketnih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana