Pens mora da svjedoči pred velikom portom o razgovorima sa Trampom

Tanjug
Pens mora da svjedoči pred velikom portom o razgovorima sa Trampom

VAŠINGTON - Američki Federalni sud presudio je da bivši potpredsjednik SAD Majkl Pens mora da svjedoči pred velikom porotom o razgovorima koje je vodio sa bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trampom neposredno pred događaje iz 6. januara 2021, kada su Trampove pristalice upale u Kapitol.

Kako prenosi Rojters, u presudi se navodi da Pens i dalje može da odbije da odgovara na pitanja u vezi sa njegovim postupcima iz tog perioda, kao i da Pens ima pravo da se žali na tu odluku.

CNN navodi da je ovakva presuda pobjeda specijalnog savjetnika Džeka Smita, koji je ranije ove godine pozvao Pensa na svjedočenje i objavljivanje dokumenata.

Nekoliko dana nakon što su objavljene vijesti o sudskom pozivu Pensu, on i njegovi savjetnici su nagovijestili da će bivši potpredsjednik osporiti sudski poziv u skladu sa ustavnom klauzulom o govoru ili debati, koja štiti poslanike od određenih radnji za sprovođenje zakona koje su povezane sa njihovim državničkim dužnostima.

-Boriću se protiv poziva Bajdenovog Ministarstva pravde da se pojavim pred velikom porotom jer vjerujem da je to neustavno i bez presedana' -rekao je tada Pens.

On je sugerisao da se ustavna klauzula odnosi i na njegove postupke iz 2021. koje tužilaštvo istražuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana