Pelosi: Životni cilj mi je da Tramp više ne kroči u Bijelu kuću

Tanjug
Pelosi: Životni cilj mi je da Tramp više ne kroči u Bijelu kuću

VAŠINGTON - Bivša predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, demokrata Nensi Pelosi, izjavila je da je njen životni cilj da republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp nikada više ne kroči u Bijelu kuću i da je morala da preduzme nešto i da je zato podržala povlačenje kandidature Džozefa Bajdena.

Ona je to izjavila u razgovoru sa novinarima prilikom predstavljanja svoje knjige, pri tom lupivši devet puta o sto kako bi potvrdila svoju odlučnost i objasnila da je morala da preduzme nešto jer joj je bilo nepodnošljivo da posmatra razvoj događaja koji je Trampu toliko olakšavao put ka Beloj kući, prenosi Vašington Post.

Pelosi je kazala da se zato priključila naporima da ubijedi predsjednika Džozefa Bajdena da napusti izbornu trku jer je ubjedljivo gubio kampanju, posipajući ružama pobjednički put Trampa.

-Zaista sam željela bolju kampanju. Mi nismo imali kampanju koja bi pobijedila. Članstvo je to znalo u svojim okruzima - kazala je ona novinarima.

U svojim do sada najopširnijim izjavama o političkom zemljotresu u proteklih pet nedjelja, Pelosi je rekla da su Bajdenov debakl u TV duelu 27. juna i ono što je uslijedilo pokazali dvije uznemirujuće stvari zbog kojih bi povratak Trampa na vlast bio neminovan.

Prvo, predsjednik je imao loš učinak kao kandidat, a zatim i njegova kampanja je bila pogrešna.

Pelosi nije željela da govori o detaljima razgovora sa Bajdenom i drugim demokratskim zvaničnicima nakon TV debate, ponavljajući da nije predvodila bilo kakve napore da se Bajden skloni pošto je niz demokrata doveo u pitanje sposobnost predsjednika da dobije izbore.

Priznala je, međutim, da je savjetovala i konsultovala se sa mnogim zvaničnicima demokrata koji su očajnički željeli da vide promjenu predsjedničkog kandidata.

Ona im je poručila da glavne savjetnike Bajdena zatrpaju pritužbama i zamjerkama.

Na pitanje da li je ikada direktno rekla Bajdenu da treba da se povuče, ili će Tramp pobijediti, Pelosi je izbjegla da odgovori.

-Neću odgovoriti na to pitanje - rekla je ona.

Bijela kuća odbila je da komentariše navode Pelosijeve.

Bivša predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa objavila je knjigu “Umjetnost moći, moja priča kao prve žene predsjednice Predstavničkog doma” u kojoj traži da se zaustavi političko nasilje u SAD.

Njena “meka moć”, koja je očigledna i kroz ovu knjigu, manifestovala se i tokom ovih proteklih nekoliko burnih nedjelja u kojima se predsjednik Džozef Bajden povukao iz izborne trke, dajući podršku potpredsjednici Kamali Haris koja je sada dospela u prvi plan kao demokratski predsjednički kandidat, navodi AP.

Pelosi je ta koja je javno ohrabrila Bajdena da donese odluku o svojoj kampanji za reizbor u trenutku kada je on insistirao da ne planira da se povuče.

Kada se Bajden, ipak, povukao, podržavši Harisovu za svog nasljednika, Pelosi je iskazala veliku podršku budućem Kamalinom kandidatu za potpredsjednika Timu Volcu.

-Mislim da je dio našeg cilja u svemu ovome bio da se očuva Bajdenovo nasleđe koje je sjajno, a koje bi bilo izgubljeno kada bi u Belu kuću ponovo došao Bozo”, rekla je ona koristeći svoj nadimak za republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa. Na pitanje da li će demokrate ponovo osvojiti kontrolu nad Predstavničkim domom Kongresa, Pelosi je odgovorila da je to u planu. Odgovarajući na pitanje da li naslov njene knjige ima veze sa Trampovom knjigom “Umjetnost sporazuma” odgovorila je da ništa što radi nema veze sa njim, osim njegovog pada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana