Peking stao u odbranu načina rješavanja epidemije

Srna
Peking stao u odbranu načina rješavanja epidemije

PEKING - Kina je danas stala u odbranu načina na koji je rješavala novi talas epidemije Kovida 19 nakon što je američki predsjednik DŽozef Bajden izrazio zabrunutost, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) optužila Peking da ne iznosi precizne podatke o umrlim od virusa korona.

Direktor SZO za vanredne situacije Majk Rajan izjavio je juče da Kina u podacima o Kovidu 19 ne daje preciznu sliku o situaciji i umanjuje broj hospitalizovanih i umrlih ljudi od ove bolesti.

Kina je u decembru objavila da ukida politiku nulte tolerancije prema Kovidu 19 i da se priprema da u neđelju, 8. januara, otvori granice.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je danas da Kina na transparentan način i brzo razmjenjuje podatke o Kovidu 19 sa SZO i da je epidemiološka situacija pod kontrolom.

“Činjenice su dokazale da je Kina uvijek i u skladi sa prinipima legalnosti, blagovremenosti, otvorenosti i transparentnosti održavala blisku komunikaciju i razmjenjivala je relevantne informacije i podatke sa SZO”, naglasila je danas Ningova.

Kina je juče prijavila jedan smrtan slučaj od Kovida 19 na svom kopnenom dijelu dok je dan ranije registrovano pet umrlih, čime je broj preminulih od početka pandemije povećan na 5.259.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana