Najveći brod Obalske straže na svijetu ušao u sporne vode južnokineskog mora

Srna
Najveći brod Obalske straže na svijetu ušao u sporne vode južnokineskog mora

PEKING - Kina je usidrila najveći brod Obalske straže na svijetu u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Filipina u Južnokineskom moru.

Brod dug 165 metara stigao je u spornu oblast 3. jula i do sada nije objavio svoje namjere, uprkos neprestanim radio-pozivima filipinske Obalske straže, piše britanski dnevnik “Telegraf”.

Portparol filipinske Obalske straže Džej Tarijela rekao je da “kineske vlasti insistiraju na tome da imaju suverenitet nad spornim vodama i da sprovode pomorski zakon”.

Uz ogromni brod kineske Obalske straže stigao je i manji, koji je usidren na kilometar od plovila filipinske Obalske straže.

Filipinska Obalska straža poslala je brod ka sprudu Sabina u Južnokineskom moru u sklopu napora da spriječi Kinu da polaže pravo na spornu teritoriju.

Prije više od decenije Peking je krenuo sa nizom operacija na ostrvima u Južnokineskom moru, gdje je gradio piste i druge vojne objekte.

Kina negira da to čini i smatra da su međunarodne vode dio njene teritorije, uprkos odluci tribunala u Hagu prema kojoj tvrdnje Pekinga nemaju osnove u međunarodnom pravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana