Peking podigao nivo uzbune zbog visoke temperature

Srna
Peking podigao nivo uzbune zbog visoke temperature

PEKING- Peking je danas podigao nivo uzbune zbog visoke temperature na "crveno" – najviše u sistemu upozorenja kodovanim bojama – nakon što je u mnogim dijelovima Pekinga izmjereno 40 stepena Celzijusovih.

Prema podacima Pekinške opštinske meteorološke opservatorije, zvanična temperatura u glavnom gradu, koja se mjeri iz opservatorije u južnom predgrađu, dostigla je 40 stepeni Celzijusovih danas nešto poslije 13.30 časova po lokalnom, odnosno 5.30 po srednjeevropskom vremenu.

"Ovo je prvi put od osnivanja opservatorije da je temperatura veća od 40 stepeni Celzijusovih dva dana zaredom", rekao je Džang Jingsin, glavni prognostičar Opštinske meteorološke opservatorije na brifingu za novinare.

Maksimalna temperatura u gradu od gotovo 22 miliona ljudi premašila je juče 41 stepen Celzijusov i tako je oboren rekord za najtopliji dan u junu.

Meteorološka stanica u južnom predgrađu Pekinga juče popodne je zabilježila temperaturu od 41,1 stepen Celzijusov. Prethodni junski maksimum zabilježen je 10. juna 1961. godine, kada je živa dostigla 40,6 stepeni Celzijusovih.

Dnevni maksimum zabilježen juče bio je drugi najveći u istoriji grada, malo ispod 41,9 stepeni Celzijusovih, koliko je zabilježeno u Pekingu 24. jula 1999. godine.

Praćenje visoke temperature i upozorenja nastaviće se kontinuirano u raznim mjestima, uključujući Peking, Tjencin, Hebej, Šandong, Henan i Unutrašnju Mongoliju.

U Tjencinu, lučkom gradu na sjeveru Kine sa populacijom od preko 13 miliona, temperatura je juče dostigla 41,2 stepena Celzijusova.

Lokalne vlasti upozorile su danas da bi produženi period visoke temperature mogao da utiče na zdravlje, uključujući povećan rizik od moždanog udara. Stanovnicima sa savjetuje da piju najmanje 1,5 litara vode dnevno i ograniče boravak na otvorenom.

Kineska meteorološka uprava saopštila je da očekuje da će se visoka temperatura zadržati na sjeveru zemlje u narednih osam do deset dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana