Peking nije kriv za pogoršanje odnosa sa Amerikom

Srna
Peking nije kriv za pogoršanje odnosa sa Amerikom

PEKING - Peking nije kriv za pogoršanje odnosa Kine i SAD, saopštio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

"Peking nije odgovoran za trenutne poteškoće u odnosima Kine i SAD", rekao je Vang komentarišući odnose dvije zemlje nakon nedavnih incidenata sa kineskim balonima koji su u februaru primijećeni u vazdušnom prostoru Amerike.

On je naglasio da Vašington treba da prestane da se miješa u unutrašnja pitanja Kine, da ugrožava interese Pekinga i da stvara prepreke razvoju kinesko-američkih odnosa.

Vang je dodao da SAD treba da se "nađu sa Kinom na pola puta" kako bi se bilateralne interakcije vratile na pravi put, javio je TASS.

Pozivajući se na neimenovane izvore, list "Politiko" objavio je ranije da Peking ne želi da se uključi u diplomatski kontakt sa Vašingtonom niti da odgovori na prijedlog državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da odgodi svoju posjetu Kini.

Blinken je u februaru odgodio posjetu Kini nakon što su vlasti SAD primijetile kineski balon na visini koja prevazilazi normu komercijalnih letova. Balon je oboren projektilom u vazdušnom prostoru SAD.

Vlasti SAD saopštile su da je Kina koristila balon za prikupljanje važnih podataka. Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova protestovalo je zbog optužbi iz Vašingtona, a vlasti Kine pojasnile su da se radi o meteorološkom balonu koji je slučajno ušao u vazdušni prostor SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana