Peking i Moskva neće dozvoliti reviziju istorije

Srna
Peking i Moskva neće dozvoliti reviziju istorije

PEKING - Rusija i Kina udružile su napore da zaštite istorijsku istinu o Drugom svjetskom ratu i neće dozvoliti da se činjenice iskrivljuju, rekao je ruski ambasador u Kini Igor Morgulov na komemoraciji ruskim vojnicima koji su poginuli obavljajući svoju dužnost van svoje domovine.

“Sada kada bi neke zemlje željele da prekrajaju svjetsku istoriju, kada se sve agresivnije pokušava oživjeti nacizam i kada se veličaju nacisti, militaristi i njihovi saučesnici, od ključne je važnosti sačuvati sjećanje na one koji su se borili da odbrane svijet od fašizma i koji su žrtvovali svoje živote u toj borbi”, rekao je Morgulov.

On je rekao da Rusija i Kina stoje rame uz rame da zaštite istorijsku istinu o Drugom svjetskom ratu i neće dozvoliti reviziju istorije.

Komemorativni događaj počeo je u Muzeju umjetnosti Đintai uz zvuke himne Rusije i Kine koje su pjevali ruski i kineski učenici. Potom su ruski ambasador Igor Morgulov i bjeloruski ambasador u Kini Jurij Senko položili cvijeće na spomenik Sovjetskom sokolu posvećenom sovjetskim pilotima dobrovoljcima koji su se borili sa kineskim narodom protiv japanskih osvajača tokom Drugog svjetskog rata.

Sovjetski piloti dobrovoljci stigli su u Kinu krajem 1937. da pomognu Kinezima u borbi protiv japanskih osvajača.

Do februara 1939. godine, ukupno 3.600 sovjetskih vojnih specijalista je već bilo stacionirano u zemlji i borilo se protiv japanskih snaga. Među njima je bilo oko 2.500 pilota i tehničara. Njih 14 proglašeno je Herojem Sovjetskog Saveza.

Širom Kine podignuti su spomenici sovjetskim pilotima koji su učestvovali u ratu otpora kineskog naroda protiv japanske agresije i koji su poginuli na međunarodnoj vojnoj dužnosti, podsjeća TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana