Patrušev: Zapad sprema terorističke napade na rusku teritoriju!

Tanjug
Patrušev: Zapad sprema terorističke napade na rusku teritoriju!

MOSKVA - Strane obavještajne službe organizuju terorističke napade na teritoriju Rusije, usmjerene protiv njene strateški važne pomorske infrastrukture, izjavio je pomoćnik predsjednika Rusije i predsjednik Pomorskog kolegijuma Ruske Federacije Nikolaj Patrušev.

-Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nastoje da spriječe pristup naše zemlje resursima Svjetskog okeana, da liše ili ograniče našu sposobnost da koristimo važne pomorske saobraćajne komunikacije - istaskao je Patrušev na prvom sastanku Pomorskog kolegijuma, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, povećano je pomorsko prisustvo zapadnih zemalja u ključnim oblastima Svjetskog okeana vodama neposredno uz rusku teritoriju.

-Strane obavještajne službe organizuju terorističke akte na teritoriji naše zemlje usmjerene protiv strateški važne pomorske infrastrukture. Zadržavanje ruskih brodova, uvođenje sekundarnih sankcija kompanijama koje obavljaju transport u interesu naše zemlje, obustava isporuke brodske opreme i izgradnje ruskih brodova na stranim linijama - sve to stvara značajne prijetnje bezbjednosti Rusije  - upozorio je Patrušev.

Politika zapadnih zemalja takođe je usmjerena na obuzdavanje pomorskih ekonomskih aktivnosti Rusije, naglasio je pomoćnik ruskog predsjednika i dodao da je u ovim uslovima potrebna ciljana i koordinisana pomorska politika.

Patrušev je pozvao na unapređenje ugovornog i regulatornog okvira za očuvanje i zaštitu nacionalnih interesa Rusije u okeanu.

-Rad na održavanju i zaštiti ruskih nacionalnih interesa na međunarodnim platformama i organizacijama zahtijeva posebnu pažnju. U sadašnjim uslovima postoji jasna tendencija da se revidira niz postojećih međunarodnih normi pomorskog prava i da se ruski korisnici mora protjeraju iz ključnih oblasti pomorske aktivnosti u Svetskom okeanu - rekao je Patrušev. (

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana