Patrušev: Izbori u SAD su njihova stvar, ne mješamo se u politički život drugih zemalja

Tanjug
Foto: Tass

MOSKVA - Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama unutrašnja su stvar te zemlje, a Moskva se, za razliku od Vašingtona, ne miješa u unutrašnji politički život drugih zemalja, rekao je pomoćnik ruskog predsjednika Nikolaj Patrušev.

 „Predsjednički izbori u SAD unutrašnja su stvar zemlje, a američki birači će sami odlučiti ko je, po njihovom mišljenju, dostojna figura da upravlja njihovom zemljom. Rusija se ne meša u unutrašnji politički život drugih država, za razliku od Vašingtona, koji mješanje u unutrašnje stvari drugih zemalja smatra uobičajenim elementom svoje spoljne politike“, rekao je Patrušev u intervjuu za Rusku gazetu, prenosi Ria novosti.

Za Rusiju je važno da SAD ima odlučujući uticaj na ukrajinski režim, a od velikog je značaja i to kako će Vašington uticati na Kijev posle izbora u novembru.

Američki predsjednik Džo Bajden objavio je 21. jula da se neće kandidovati za drugi mandat i da podržava kandidaturu Kamale Haris.

Republikanski kandidat Donald Tramp više puta je izjavio da će mu biti mnogo lakše da pobjedi Kamalu Haris nego Bajdena.

Patrušev se osvrnuo i na nedavni samit NATO u Vašingtonu i rekao da je alijansa na samitu pokazala planove za

povećanje vojnog prisustva i intenziviranje konfrontacije u Crnom moru.

„Proglasivši na poslednjem samitu NATO-a kurs za održavanje slobode plovidbe u Crnom moru, vatreni antiruski blok zapravo je pokazao svoje ambiciozne planove za jačanje vojnog prisustva u ovom regionu i intenziviranje konfrontacije“, rekao je Patrušev.

On je ocijenio da u zemljama crnomorskog basena, SAD namerava da stvori logističke centre za ubrzanje isporuke oružja Ukrajini i da razmjeste savremeno oružje dugog dometa. 

Patrušev je naglasio da je važno obezbjediti tehnološki suverenitet u proizvodnji brodske opreme i elektronike.

„Država očekuje inovativne načine za unapređenje flote, povećanje istraživačko-razvojnog rada u interesu Ratne mornarice. Važno je postići tehnološku nezavisnost u proizvodnji brodske opreme i elektronskih komponenti“, rekao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana