Patrušev: Amerika stvorila "Al kaidu" i "Islamsku državu"

Srna
Patrušev: Amerika stvorila "Al kaidu" i "Islamsku državu"

MOSKVA- SAD su stvorile terorističke organizacije kao što su "Al kaida" i "Islamska država", a zatim se borile protiv njih dok su naoružavale druge teroriste, izjavio je sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

"Dok su pravili predstavu ubijanja nekih terorističkih vođa, poput Osame bin Ladena, obučili su i naoružali stotine drugih", rekao je Patrušev u intervjuu za list "Argumenti i fakti".

Patrušev je napomenuo da su SAD povukle vojsku iz Avganistana kako bi se usredsredile na Ukrajinu.

On je istakao da prisustvo SAD u Avganistanu nije bilo rezultat borbe protiv terorizma, već stvaranje korupcijske šeme vrijednosti od nekoliko milijardi dolara i proizvodnja droge koja je naglo rasla.

"Ispostavilo se da je među razlozima naglog povlačenja Amerikanaca potreba da se usredsrede na Ukrajinu gdje, kako oni to vide, marionetski režim u Kijevu vrši uspješne pripreme za ofanzivu protiv Rusije", naglasio je Patrušev.

Prema njegovim riječima, to je potvrdio državni sekretar SAD Entoni Blinken, koji je istakao da Vašington ne bi mogao da izdvoji toliko novca za Ukrajinu da nije povukao vojsku iz Avganistana, prenio je TASS.

"Osim toga, određena količina opreme povučene iz Avganistana prebačena je u Evropu, većinom u Poljsku, što je omogućilo Evropljanima da militarizuju kijevski režim", dodao je Patrušev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana