Patrijarh Kiril: Iracionalna mržnja prema pravoslavnom narodu

Tanjug
Foto: Sobesednik.com

MOSKVA - Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril izjavio je da je sukob u Ukrajini posledica dugotrajnog civilizacijskog sukoba i da se može uočiti iracionalna mržnja prema narodima koji ispovjedaju pravoslavlje.

"Osvrćući se na okolnosti iz kojih je ovaj sukob krenuo, možemo, između ostalog, u njima uočiti neospornu vjersku dimenziju: iracionalnu mržnju prema narodima koji ispovjedaju pravoslavlje", rekao je patrijarh.
    
Ukoliko se pogleda u prošlost, kaže on, mora se postaviti pitanje da li je ta mržnja i bila razlog da se cjelokupna moć zapadne vojne mašinerije obruši na Jugoslaviju 1999. godine.
    
"Nije li to razlog što se ekonomskim i političkim ucjenama, uz pomoć takozvanih obojenih revolucija, dosljedno zabija klin između zemalja čiji su narodi nosioci pravoslavlja", upitao je patrijarh Kiril, prenosi Sputnjik.
    
Prema njegovim riječima, manifestacija ove mržnje se vidi u progonu Ukrajinske pravoslavne crkve, podsticanju raskola od državnih organa Ukrajine, a kasnije i podržavanje svega toga od pojedinih poglavara pomjesnih crkava, koji sprovode volju međunarodnih pokrovitelja.
    
Ocijenio je da je postalo očigledno da su oni koji su rasplamsali vatru građanskog sukoba u Ukrajini željeli, a žele i danas, da je prošire na sve zemlje ruskog svijeta - na Rusiju, Belorusiju, baltičke zemlje, Moldaviju, zemlje Kavkaza i Srednje Azije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana