Patrijarh Kiril čestitao dan krštenja Rusije i imendan predsjedniku

Srna
Patrijarh Kiril čestitao dan krštenja Rusije i imendan predsjedniku

MOSKVA - Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril čestitao je danas ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu Dan pokrštavanja Rusije i njegov imendan, ističući da država i crkva rade zajedno na jačanju tradicionalnih vrijednosti u životu ruskog društva i služenju patriotskom obrazovanju omladine.

-Sa zadovoljstvom se može svjedočiti da zajedničkom odgovornošću za dobrobit našeg naroda i otadžbine Vlada i crkva sada jačaju tradicionalne duhovne i moralne vrijednosti u životu ruskog društva i služe patriotskom obrazovanju mlađe generacije -, navodi se u čestitki objavljenoj na internet stranici Moskovske patrijaršije.

U svojoj čestitki ruski patrijarh ukazuje i na Putinov lični doprinos razvoju te vrste i plodonosnom dijalogu, prenosi ruska novinska agencija Tass.

Patrijarh Kiril je naglasio da je izbor princa Vladimira da uzme pravoslavnu vjeru postavio čvrst osnov ruske državnosti i utvrdio je vjekovne osnove vrijednosti i vektor razvoja civilizacije Istočnih Slovena.

On je takođe poželio Putinu dobro zdravlje i uspjeh u obavljanju dužnosti lidera Rusije.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve čestitao je praznik i predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku, ističući da je prihvatanje hrišćanstva odredilo sudbinu slovenskih država i da je postavljen čvrst osnov pravoslavne vjere, te da je formirana bogata kultura bratskih naroda Ruske Federacije i Bjelorusije.

Prema pravoslavnom kalendaru, 28. jul se obilježava kao Dan sjećanja na Svetog ravnoapostolnog kneza Vladimira, krstitelja Rusije.

Njegova odluka da primi pravoslavnu vjeru 988. godine označila je početak ujedinjenja ruskih kneževina i odredila civilizacijski izbor Rusije.

Datum je prvi put obeljižen 1888. godine svečanim službama, litijama, sabranjima i narodnim veseljima.

Godine 1987. Generalna skupština UNESKO predlaže da se 1000. godišnjica od uvođenja hrišćanstva u Rusiji obilježi kao najveći događaj u evropskoj i svjetskoj istoriji i kulturi. Na spisak najznačajnijih datuma u Rusiji uvršten je 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana