Pasečnik: Ruske jedinice nanijele teške gubitke ukrajinskim snagama u Artjomovskom pravcu

GS/Agencije
Foto: Online47.ru

MOSKVA/KIJEV - U toku je 506. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Pentagon je potvrdio da je već predao kasetnu municiju Ukrajini.

Pasečnik: Ruske jedinice nanijele teške gubitke ukrajinskim snagama u Artjomovskom pravcu

Ruska vojska spriječila pokušaje ofanzive ukrajinskih snaga u svatovskom i limanskom pravcu. U donjeckom pravcu odbijeno deset ukrajinskih napada.

Vođa LNR Leonid Pasečnik rekao je da su ruske jedinice nanijele teške gubitke ukrajinskim snagama u artjomovskom pravcu.

Kako je napisao na Telegramu, na tom pravcu đeluju pripadnici čečenske jedinice "Ahmat". Oni su zarobili 13 ekstremista i pet jedinica tehnike - dva tenka, dva automobila i oklopnom vozilu.

U Kijevu proglašena vazdušna opasnost, kao i na čitavoj teritoriji Ukrajine.

Blinken: Odbijanje Moskve da se prehrambeni sporazum produži predstavlja prijetnju po zemlje u razvoju

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da su Sjedinjene Države zainteresovane za to da se prehrambeni sporazum produži i dodao da odbijanje Moskve da to uradi predstavlja prijetnju po zemlje u razvoju.

"Ključno je da proširimo i produžimo prehrambeni sporazum. Rusija ponovo prijeti da će sporazum biti obustavljen 18. jula. Ako Moskva ostvari svoje prijetnje zemlje u razvoju moraće da plate cijenu. To će za posljedicu imati poskupljenje hrane i nestašicu", rekao je Blinken.

Borelj: Lavrov navodno agresivno odreagovao na njegov poziv da Rusija povuče snage iz Ukrajine

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov navodno agresivno odreagovao na njegov poziv na sastanku ASEAN da Rusija povuče snage iz Ukrajine, prenijela je agencija AFP.

"Lavrov mi je odgovorio veoma agresivno i objasnio svoj stav, navodeći da je sve to zavjera Zapada", rekao je Borelj novinarima na forumu ASEAN.

Borelj je rekao da je Lavrovu prenio i koji su razlozi za podršku EU Ukrajini i pozvao Rusiju da povuče snage, nazvavši to jedinim načinom dase okonča sukob.

Forum ASEAN počeo je juče u Džakarti i traje i danas.

Ruski ministar doputovao je u Indoneziju u srijedu a danas je turneju nastavio posjetom Tajlandu.

Upozorenje mornarima na opasnost od mina u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora

Komanda Crnomorske flote upozorila je mornare na opasnost od mina u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo obrane.

Prema navodima Ministarstva, pronađena je ukrajinska mina koja je plutala bez kontrole od prošle godine.

Kako se dodaje, zbog neprofesionalnosti i neodgovornosti ukrajinske vojske Crnim morem pluta nepoznata količina mina.

Rogov: Ukrajinska diverzantska grupa u kojoj su bili strani plaćenici uništena je u selu Rabotino

Ukrajinska diverzantska grupa u kojoj su bili strani plaćenici uništena je u selu Rabotino u Zaporoškoj oblasti na liniji fronta, rekao je lider pokreta "Zajedno za Rusiju" Vladimir Rogov.

Šolc: Još ću razgovarati s Putinom

Njemački kancelar Olaf Šolc uvjeren je da će još razgovarati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

„Prirodno, ponovo ćemo razgovarati", rekao je Šolc na konferenciji za novinare.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u junu da nema nikakvih konkretnih prijedloga za telefonski razgovor Šolca s Putinom i dodao da je ruski predsjednik otvoren za svaki dijalog.

U ukrajinskom granatiranju Brjanske oblasti Rusije poginula žena

Ukrajinska vojska granatirala je selo u Brjanskoj oblasti u Rusiji. U napadu je poginula jedna starija žena, dok su tri osobe, među kojima je 16. godišnje dijete, zadobile lakše povrede, saopštio je guverner Aleksandar Bogomaz na Telegramu.

Uslijed granatiranja izbio je požar u tri kuće. Operativne službe su na licu mjesta.

Mediji: Ukrajinski vojnici priznaju da trpe velike gubitke na frontu

Ukrajinski vojnici priznaju da tokom kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine trpe teške gubitke, a da se njihova tehnika pretvorila u „pokretne grobove", prenosi portal „Strana.ua".

„Ukrajina zvanično ne komentariše gubitke, ali u privatnim razgovorima ukrajinski vojnici priznaju da su oni veliki", navodi portal.

Autori teksta prenose, pozivajući se na izjavu ukrajinskog oficira, da se strategija na bojnom polju može uporediti s borbama iz prošlih vijekova: 

Ukrajinci su prinuđeni da napadaju pješadijom, uz teške gubitke, jer im savremeno rusko naoružanje ne dozvoljava da izvode juriše uz pomoć tehnike.

„Sada su sredstva odbrane ponovo postala jača od sredstava za napad. Ogroman broj visokopreciznog oružja, bespilotnih letjelica, praktično su oklopnu tehniku pretvorili u pokretne grobove. Njih otkrivaju i uništavaju s velikih daljina", navodi ukrajinski vojnik.

Šolc: Njemačka nije iznenađena odlukom SAD o kasetnoj municiji

Njemačka nije iznenađena odlukom SAD da Ukrajini isporuče kasetnu municiju, jer ju je američka strana o tome ranije informisala, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc.

Prema njegovim riječima, SAD su odluku o isporuci kasetne municije donele zbog nedostatka drugih tipova municije.

Šolc je, međutim, rekao da Njemačka poštuje svoje obaveze kao potpisnica Konvencije o kasetnoj municiji, ali da ne komentariše suverene odluke drugih zemalja.

Kijev: Deset zemalja podržalo deklaraciju G7 o podršci Ukrajini

Šef kancelarije ukrajinskog predsjednika Andrij Ermak izjavio je da se deset zemalja priključilo deklaraciji G7 o podršci Ukrajini.

Prema njegovim riječima, deklaraciju su podržale Danska, Španija, Holandija, Norveška, Švedska, Češka, Finska, Island, Belgija i Portugalija.

Zemlje G7 su na samitu NATO-a u Viljnusu objavile deklaraciju o podršci Ukrajini, ali u njoj nisu navedeni konkretni rokovi za realizaciju obaveza u sferi bezbjednosti, kao ni za prethodna obećanja u vezi s članstvom Ukrajine u NATO-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana